Wijsmuller tegen verkenner: ‘Stop bouw Haags cultuurpaleis’

DEN HAAG - Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij heeft in de gesprekken met verkenner Han Polman aangegeven dat hij wil stoppen met de bouw van het cultuurpaleis in Den Haag. Wel wil de voorman van de HSP praten over investeren in de bestaande theaters. Polman begeleidt de coalitieonderhandelingen in Den Haag.

De Haagse Stadspartij is een van de grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen twee weken geleden. De HSP steeg van twee naar vijf zetels. De partij wordt daarom gezien als een belangrijke kandidaat om in het college van burgemeester en wethouders terecht te komen.

'Spuiforum van tafel'

Het nieuwe cultuurpaleis moet daarvoor wel van tafel. ‘Iedereen weet dat de Haagse Stadspartij niet voor het Spuiforum is’, zegt Wijsmuller. ‘Dus wat ons betreft gaat het Spuiforum van tafel en gaan we een andere investering doen in de bestaande theaters. Want wat ons betreft moet er wel wat gebeuren in het gebied en willen we investeren in cultuur. Maar welke oplossing het wordt, daar moeten we niet op vooruit lopen.’

Tot nu toe hielden partijen de kaarten op de borst over hun ingenomen positie in de onderhandelingen. De opstelling van Wijsmuller laat duidelijk zien dat de vorming van een nieuwe coalitie in Den Haag lastig wordt.

D66, ook winnaar en met acht zetels de grootste partij in Den Haag, is de afgelopen tijd een uitgesproken voorstander geweest van het cultuurpaleis. Een van de twee partijen zal dus water bij de wijn moeten doen, willen ze tot samenwerking komen.

Maar ook andere samenwerkingsvormen lijken moeilijk te worden. Dat komt omdat na de gemeenteraadsverkiezingen de politieke verhoudingen zijn veranderd en er meer tegenstanders dan voorstanders van het cultuurpaleis zijn. Om een meerderheid te krijgen heeft de huidige coalitie van PvdA, VVD, D66 en CDA ten minste een partij nodig die tegenstander is van het bouwproject.

Spoeddebat

Donderdagavond is een spoeddebat over de voorbereidende werkzaamheden voor het cultuurpaleis op het Spuiplein. Joris Wijsmuller heeft dit debat aangevraagd samen met acht andere partijen. Zij vinden dat het college het aangekondigde archeologische onderzoek op het Spuiplein voorlopig moet stoppen. Het werk zet de coalitieonderhandelingen te zeer onder druk, zo vinden zij.

Deel dit artikel: