PvdA-leden willen stoppen met Haags cultuurpaleis

DEN HAAG - Leden van de Haagse afdeling van de PvdA gaan dinsdagavond proberen om de bouw van het cultuurpaleis stop te zetten. Tijdens een extra ledenvergadering willen zij een motie indienen die de PvdA-fractie in de gemeenteraad van Den Haag ervan moet overtuigen af te zien van het bouwproject en te kiezen voor renovatie van de bestaande theaters.

In de motie wordt een verband gelegd tussen de slechte verkiezingsuitslag voor de PvdA en het cultuurpaleis. De PvdA zakte van tien naar zes zetels. ‘De besluitvorming over het Spuiforum is van grote invloed geweest op de vergroting van de afstand tussen de kiezer en de politiek en de PvdA in het bijzonder’, zo staat in de motie.

Wanneer de motie een meerderheid krijgt geldt dit als een zwaarwegend advies aan de PvdA-fractie in de raad. De fractie zal hier rekening mee moeten houden in de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie in Den Haag waarbij het cultuurpaleis een belangrijk thema is.

Terugdraaien besluit

De motie wordt ingediend door drie leden, onder wie Gerard Verspuij. Verspuij stond hoog op de kieslijst van de PvdA maar kwam toch niet in de gemeenteraad omdat andere kandidaten meer voorkeurstemmen kregen.

Verspuij stemde afgelopen najaar als enig PvdA-raadslid tegen het cultuurpaleis. De rest van de fractie stemde voor het bouwproject van 181 miljoen euro en hielp het plan daardoor aan een meerderheid.

Toch wordt het besluit mogelijk teruggedraaid omdat de verkiezingen de politieke verhoudingen in de raad hebben veranderd en er inmiddels meer tegenstanders  dan  voorstanders zijn. De toekomst van het cultuurpaleis hangt daarom af van de uitkomst van de coalitieonderhandelingen.

Meer over dit onderwerp:
Cultuurpaleisgemeenteraadsverkiezingen
Deel dit artikel: