Leiden moet weer aan de gele zak

LEIDEN - Bertje, Bartje en Brutus moedigen Leidenaar aan om vanaf dit moment over te stappen op de stevige, gele vuilniszakken. Ze worden daarbij geassisteerd door een vrouwtjesmeeuw: Maew West.

Het viertal vormt de voornaamste pijler van een promotiecampagne van de gemeente Leiden. Met de actie 'Pak de gele zak' probeert de gemeente Leidenaren een oplossing te bieden voor de overlast van meeuwen die grijze vuilniszakken gemakkelijk openpikken. Daardoor ligt de straat deze maanden bezaaid met afval, als het vuilnis wordt opgehaald.

Leidenaren die last hebben van meeuwen kunnen dat melden via de website van de gemeente. Vanaf 15 april gaat de gemeente op gemelde plekken meeuweneieren omwisselen voor een kunststofvariant. Meeuwen denken op een gewoon ei te zitten en beginnen niet aan de tweede leg, zonder te beseffen dat ze voor piet snot broeden. Op deze manier wordt de meeuwenpopulatie beperkt.

Vanaf 2014 ondergrondse afvalcontainers in Leiden

Vanaf eind 2014 moet heel Leiden voorzien zijn van ondergrondse afvalcontainers. Dan zou de overlast van meeuwen verleden tijd moeten zijn.

Ook Den Haag strijdt tegen de overlast van meeuwen: zij verstrekt de gele vuilniszakken gratis aan de inwoners.

Deel dit artikel: