Haagse pater Frans vermoord in Syrië

DEN HAAG - De in Den Haag geboren pater Frans van der Lugt is maandagochtend in de Syrische stad Homs vermoord. Gewapende mannen ontvoerden hem uit zijn woning en schoten hem met twee kogels door het hoofd. Dat heeft secretaris Jan Stuyt van de Nederlandse Orde van de Jezuïeten laten weten.

De 75-jarige Van der Lugt vertrok bijna vijftig jaar geleden naar het Midden-Oosten. Hij belandde als jonge psychotherapeut eerst in Libanon, waar hij een opleiding tot jezuïet volgde.

Van der Lugt woonde al jaren in Homs waar hij onder meer onderwijs gaf en een stuk grond beheerde, waar jongeren met een handicap konden komen werken. De pater heeft altijd geweigerd de stad te verlaten. Ook tijdens de belegering van Homs bleef hij hulp bieden aan de inwoners. 

Pijn en dood

Van der Lugt sprak begin dit jaar in een filmpje, dat op internet te zien was, over de nijpende situatie in Homs. 'Wij houden van het leven, we willen niet verdrinken in de zee van pijn en dood', zei hij in het Arabisch.

Volgens Stuyt wilde de pater ondanks herhaalde verzoeken niet weg uit de belegerde stad. 'Ik blijf bij mijn mensen. Ik ben de herder van mijn schapen', was zijn antwoord, zei Stuyt enkele maanden geleden.

Deel dit artikel: