Ruzie in PvdA over ‘persoonlijke campagne’ drie raadsleden

DEN HAAG - De PvdA-raadsleden Rajesh Ramnewash, Abderrahim Kajouane en Bulent Aydin zouden tijdens de afgelopen verkiezingscampagne in strijd met de reglementen van hun partij hebben gehandeld.

Dat staat in een van de moties waarover de leden van de Haagse PvdA zich dinsdagavond moeten uitspreken. Het voorstel is ingediend door oud-vakbondsman Gerard van de Ridder. De beschuldigingen worden weersproken door de voorzitter van de Haagse PvdA, Ali Rabarison.

Volgens Van de Ridder zouden de drie andere middelen gebruikt om campagne te voeren dan die door de partij ter beschikking waren gesteld. En de herkomst van het geld dat hiervoor nodig was, kan niet worden achterhaald. De PvdA moet daarom een procedure beginnen om de enorme hoeveelheid voorkeurstemmen die deze raadsleden kregen ongeldig te verklaren.

Onaangenaam getroffen

Afdelingsvoorzitter van de Rabarison, is zeer onaangenaam getroffen door de aantijgingen. Zij noemt de beschuldiging van Van de Ridder ‘onfatsoenlijk’. Bovendien, zegt zij, worden die niet onderbouwd. Volgens Rabarison is er niets onoorbaars gebeurd tijdens de campagne. ‘We hebben volop ingezet op het binnenhalen van zoveel mogelijk stemmen. En de PvdA verbiedt nooit persoonlijke campagnes. We hadden ook een campagneteam en daarmee is alles afgestemd. Dat is er niet voor gaan liggen.’

De voorzitter weerspreekt ook dat er iets schimmig is aan het geld van de campagne van de drie. ‘Mensen mogen ook een eigen budget gebruiken. Mits niet overdreven.’

Waarden losgelaten

Volgens Van de Ridder hebben de drie echter de waarden van de sociaal-democraten losgelaten. Want op het door hen gebruikte campagnemateriaal ‘stond de naam van de betreffende kandidaat prominent vermeld’. Daarmee week het af van de spullen die werden gebruikt ‘door de overige mensen die afziend van persoonlijk belang, campagne voor de partij hebben gevoerd,’ stelt hij.

De andere raadsleden, die zich wel aan de regels hielden, hiervan nadeel ondervonden, stelt Van de Ridder. Vandaar dat hij wil dat de drie kandidaten hun voorkeurstemmen verliezen. Dat zou ook betekenen dat er andere PvdA’ers in de gemeenteraad komen te zitten. Voorzitter Rabarison zegt dat dit volgens die Kieswet helemaal niet kan.

Verlies komt als mokerslag aan

Uit de twaalf moties die waarschijnlijk vanavond tijdens de ledenvergadering worden besproken, blijkt dat het verlies van de PvdA bij de achterban als een mokerslag is aangekomen. ‘De PvdA is haar geloofwaardigheid als brede volkspartij die werk, onderwijs, huisvesting, zorg en meedoen door iedereen hoog in het vaandel heeft, verloren. Hier zijn we na de laatste verkiezingen keihard mee geconfronteerd,’ staat bijvoorbeeld in een van de moties.

Vandaar dat de partij diepgravend op zoek moet naar waar het is misgegaan de afgelopen jaren. Sommige leden willen ook de positie van lijsttrekker Rabin Baldewsingh of andere wethouders ter discussie stellen.

Deel dit artikel: