Leden PvdA: Geen nieuwe uitspraak voor of tegen Spuiforum

DEN HAAG - De leden van de Haagse PvdA hebben zich dinsdagavond niet opnieuw uitgesproken voor of tegen het cultuurpaleis Spuiforum. Ze schaarden zich massaal achter een motie waarin stond dat een nieuwe uitspraak - zowel positief als negatief - de onderhandelingen voor deelname aan een nieuw college van burgemeester en wethouders kan schaden.


Dat werd dinsdagavond duidelijk tijdens een ledenvergadering van de PvdA in theater Concordia aan het Hoge Zand in Den Haag. Ook lijsttrekker Rabin Baldewsingh kwam niet in de problemen. Moties die richting 'gedwongen opstappen' gingen, of die hem in functies wilden beperken, haalden het niet.

‘Niemand verantwoordelijk’

Oud-wethouder Gerard van Otterloo liet duidelijk doorschemeren dat hij het verstandig had gevonden als er iemand in de partij de last van het verlies op de schouders had genomen. 'Nu het niet goed is afgelopen is niemand verantwoordelijk. Nu had een gebaar kunnen worden gemaakt', zei hij.

Hij schetste dat bijvoorbeeld Marnix Norder had kunnen aftreden, vanwege de tanende steun voor het Spuiforum. Of lijsttrekker Rabin Baldewsingh - diens collega's in Amsterdam en Rotterdam stapten wel op. Volgens hem worden de politieke problemen alleen maar groter als dit later eventueel alsnog moet gebeuren, na een grondig onderzoek naar het verlies.

Maar Baldewsing toonde zich vastberaden. Hij verklaarde diep teleurgesteld te zijn door het verlies van zijn partij. Maar hij wil er ook alles aan doen om er weer bovenop te komen.

PvdA niet meer de grootste

De ledenvergadering van de PvdA werd vooral gebruikt voor rouwverwerking. Acht jaar geleden kreeg de partij nog vijftien zetels. Vier jaar geleden waren dit er tien. En drie weken geleden nog maar zes. Voor het eerst sinds mensenheugenis is de PvdA niet meer de grootste partij in Den Haag.

Reden voor een aantal PvdA'ers om de leden bijeen te roepen. Zij vinden dat het bestuur en de gekozenen de situatie niet urgent genoeg vinden. Ook zouden zij verkeerde redenen hebben aangewezen voor het enorme verlies. Het bestuur zou, aldus de verontruste leden, te veel naar landelijke trends hebben verwezen. Dit terwijl de kritische sociaal-democraten ook andere verklaringen zien. Zo zou de steun voor het Spuiforum de partij stemmen hebben gekost.

‘Partij van de allochtonen’

De leden die hun mening mochten geven, kwamen nog met een groot aantal andere oorzaken voor het verkiezingsdebacle. Zo zou het beleid van bouw-wethouder Marnix Norder stemmen hebben gekost. Iemand anders zei onomwonden dat zij om zich heen had gehoord dat de PvdA een 'partij van de allochtonen' is geworden en de 'eigen jongelui' wat uit het oog is verloren.

Het volgende lid: 'Ieder argument om op de PvdA te stemmen, werd weggesabeld door het Spuiforum en in iets mindere mate door de zweefbrug in Scheveningen.' En weer iemand anders zag juist toch wel weer landelijke trends als reden voor het monsterverlies. Een volgend lid riep op tot een grondige herbezinning op de kernwaarden.

Dat gaat vooralsnog niet gebeuren. Wel gaat er een onderzoek komen naar de redenen voor het verlies van de PvdA.

Deel dit artikel: