Woestijnbuizerd vliegt tegen meeuwenoverlast

DELFT - Delft zet vanaf woensdag opnieuw een woestijnbuizerd in tegen de meeuwenoverlast in de binnenstad. De buizerd vliegt sinds 2011 om meeuwen geen kans te geven vuilniszakken open te pikken.

De buizerd vliegt vanaf woensdag tot en met september dit jaar. De woestijnbuizerd wordt elke woensdag in de binnenstad ingezet en wordt begeleid door een valkenier. Dit gebeurt vanaf zonsopgang tot het einde van de vuilinzameling.

Buizerd valt geen meeuwen aan

Meeuwen veroorzaken overlast door te pikken in de zakken, waardoor er afvall op straat terecht komt. Waar de meeuwen zijn vliegt de buizerd rond. Door de dreiging van de roofvogel blijven de meeuwen vliegen en hebben ze niet de rust om op de grond te blijven. De buizerd is overigens getraind op het niet aanvallen van meeuwen en andere dieren; het gaat slechts om de dreiging.

Meeuwen zorgen ook elders voor overlast

Meeuwen zorgen ook op andere plekken in Zuid-Holland voor overlast. Leiden roept haar inwoners op over te stappen op stevige gele vuilniszakken, via een voorlichtingscampagne. Ook worden meeuweneieren omgewisseld voor kunststof eieren, zodat de meeuwenpopulatie beperkt blijft. In Den Haag verspreidt de gemeente de gele vuilniszak gratis.