Geen extra raad in Den Haag over cultuurpaleis

DEN HAAG - De extra gemeenteraadsvergadering donderdag in Den Haag over de voorbereidende werkzaamheden voor het cultuurpaleis op het Spuiplein, gaat niet door.

De negen oppositiepartijen die het debat hadden aangevraagd, hebben hun verzoek woensdagmiddag officieel teruggetrokken. Zij zijn gerustgesteld door de mededeling van het huidige college van burgemeester en wethouders dat er gedurende de coalitie-onderhandelingen ook geen proefsleuven voor archeologisch onderzoek worden gegraven.

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van drie weken geleden, hangt de bouw van het Spuiforum aan een zijden draadje. Het huidige college van burgemeester en wethouders in z’n meerderheid kwijt. En alle oppositiepartijen zijn tegen de komst van een nieuw cultuurpaleis. Dat maakt de onderhandelingen over een nieuw stadsbestuur een ingewikkelde zaak.

Wel proefsleuven voor onderzoek

Het huidige college stelde vorige week al dat er voorlopig geen ‘nieuwe onomkeerbare stappen’ zouden worden genomen.  Maar voegde daaraan toe dat binnenkort wel zou worden gestart met het graven van proefsleuven . Daarvoor zouden ook enkele bouwhekken worden geplaatst.

Dat was tegen het zere been van alle negen oppositiepartijen in de raad. Zij vroegen een extra debat aan. Maar afgelopen maandag maakte verkenner Han Polman al via een briefje aan de raad bekend dat álle voorbereidingen zouden worden neergelegd. Nu het college dat woensdag zelf nog eens heeft bevestigd, gaat de vergadering helemaal niet meer door.

Deel dit artikel: