'Niet-ingeënt kind weigeren op creche kan niet zomaar'

DEN HAAG - Er is geen juridische basis om kinderen die uit principiële overwegingen niet zijn ingeënt zomaar te weigeren in de kinderopvang. Dat schrijven ministers Lodewijk Asscher en Edith Schippers aan de Tweede Kamer. In maart raakte een baby op een Haagse creche van Estro Kinderopvang besmet met de mazelen, doordat een ander kind niet ingeënt was.

Na een oproep van moeder Nicole Gommers om niet-ingeënte kinderen te weigeren op kinderdagverblijven stelden Kamerleden van de VVD Arno Rutte en Ockje Tellegen vragen aan de minister om zo'n verbod te onderzoeken.

Volgens de Wet kinderopvang kan dat niet. Bovendien zou een algehele weigering betekenen dat er een onderscheid wordt gemaakt op grond van godsdienst of levensovertuiging, schrijven de ministers nu.

Ook belangenvereniging van ouders in de kinderopvang Boink deed een oproep om de mogelijkheid van het weigeren van kinderen te onderzoeken.

Reactie Gommers

Nicole Gommers reageert teleurgesteld op de brief van Asscher en Schippers. 'De ministers wentelen een groot maatschappelijk probleem af op de kinderopvang. Dat is niet terecht', reageert ze. 'Ik ben daar teleurgesteld over', zegt Gommers.

Deel dit artikel: