Honderden mensen herdenken Haagse pater

AMSTERDAM - Honderden mensen hebben vrijdagavond in de Sint Nicolaasbasiliek in Amsterdam pater Frans van der Lugt herdacht, die eerder in de week werd vermoord in Syrië.

Tijdens de zogeheten Avond van de Martelaren werden gebeden uitgesproken voor pater Frans, die ondanks beschietingen en uithongering in zijn klooster in de stad Homs bleef om de inwoners van de stad te helpen.

De dienst in de volle kerk werd geleid door bisschop Punt van het bisdom Haarlem-Amsterdam. 'Pater Frans was een inspiratie voor ons allen', zei de bisschop. 'We hopen dat zijn levensoffer ons de ogen zal openen voor degenen die wereldwijd worden vervolgd.'

Liefde voor Syrië

Bij de dienst waren ook de bisschoppen van Rotterdam, Breda, Roermond en Utrecht en de koptisch-orthodoxe bisschop Baramousy. 'Pater Frans heeft 50 jaar in Syrië met zijn leven en geloof zijn liefde ter beschikking gesteld aan de mensen om hem heen', memoreerde bisschop Van den Hende van het bisschop Rotterdam.

Tijdens de dienst stonden de aanwezigen ook stil bij alle andere christenen die vanwege hun geloof het afgelopen jaar hun leven hebben moeten geven. Niet alleen vermoorde christenen uit Syrië werden herdacht, maar ook die in Egypte, de Centraal Afrikaanse Republiek, Pakistan en Nigeria.

Droevig eind

De in Den Haag geboren pater Frans van der Lugt is maandagochtend in de Syrische stad Homs vermoord. De 75-jarige Van der Lugt vertrok bijna vijftig jaar geleden naar het Midden-Oosten. Hij belandde als jonge psychotherapeut eerst in Libanon, waar hij een opleiding tot jezuïet volgde.

Van der Lugt woonde al jaren in Homs waar hij onder meer onderwijs gaf en een stuk grond beheerde, waar jongeren met een handicap konden komen werken. De pater heeft altijd geweigerd de stad te verlaten. Ook tijdens de belegering van Homs bleef hij hulp bieden aan de inwoners.

 

 

Deel dit artikel: