Vrouw uit Nootdorp vertelt euthanasieverhaal: 'Ik heb oorsuizen en ik wil dood'

NOOTDORP - 'Ik ben moeder van twee kinderen, ik heb oorsuizen en ik wil dood.' Die woorden kreeg NCRV-verslaggever Miranda Grit in haar mailbox van de 47-jarige Gaby Olthuis uit Nootdorp, met daarbij de vraag: 'Willen jullie er iets mee doen? Zo veel tijd heb ik niet meer.'
'Het was gelijk heel bijzonder', vertelt Grit. 'Je denkt: wat is hier aan de hand?' Ze filmde Olthuis drie weken voordat ze doodging, helemaal uit eigen wens, door euthanasie.
In een ingrijpende reportage schetst Grit het verhaal van een superintelligente vrouw die niet meer tegen de geluiden in haar hoofd kon. Door deze reportage wilde Olthuis erkenning voor haar ziekte krijgen, zegt Grit. 'Ze wilde laten zien hoe het voelt als je van de buitenkant gezond lijkt maar van binnen gemarteld wordt.'

Levendige vrouw

Aan de buitenkant was niets van Olthuis' ziekte te merken. Ze oogde als een levendige vrouw en had een goede baan als therapeut. Toch leed ze al dertien jaar aan tinnitus, oftewel oorsuizen.
'Mensen kunnen zich niet voorstellen wat het is om een geluid in je hoofd te hebben dat heel erg disharmonisch, heel erg pijnlijk is. Alsof nagels over het schoolbord gaan of een trein die remt, en dat 24 uur per dag', vertelt de vrouw uit Nootdorp in de reportage. 'Ik zit klem in geluid en het houdt nooit op', legt ze uit.

In haar hoofd

'Ze kon nog makkelijk dertig baantjes zwemmen, dus het is best wel apart. Het speelt zich allemaal af in haar hoofd', vertelt Grit.
Tijdens het filmen moest ze rekening houden met ieder geluid. 'Mijn cameraman struikelde per ongeluk over een kaars. Dat maakte zo’n hard geluid dat ze helemaal verkrampt op de bank zat.' De cameraploeg liep op tenen door het huis om geen geluid te hoeven maken. 'Dan pas besef je dat het dagelijkse leven vol zit met geluid en daar kon ze niet tegen.’

'Mee leren leven'

Olthuis is bij tientallen experts geweest maar kreeg steeds te horen dat er niks aan te doen was. Tinnitus is geen dodelijke ziekte, 'je moet er mee leren leven’, zeiden ze.
De pijn was zo heftig dat Olthuis besloot om niet meer te willen leven. ‘Een onmenselijk besluit’, noemde ze het. ‘Ik heb twee kinderen, dan mag je niet dood, je kinderen achterlaten. Ik had ook zo veel dingen willen doen, het is niet dat ik niet wil leven’, vertelde ze aan Grit.

Strijd voor euthanasie

Twee jaar lang voerde Olthuis haar strijd voor euthanasie. In het begin wilden de artsen niet meewerken, omdat ze niet terminaal ziek was. ‘Er zijn vele vormen van lijden die ook onleefbaar zijn en dat is eigenlijk wat ik met deze reportage wil vertellen’, zegt Grit.
Op 1 februari werd Olthuis' wens uiteindelijk vervuld. Haar euthanasie werd goedgekeurd. ‘Ik hoef niet langer zo te lijden, zo veel pijn te hebben en ik hoef mijn auto niet tegen een boom aan te rijden. Dat hoeft niet. Dat geeft rust.' Olthuis is op 1 maart overleden.

Uitzending

Het NCRV-programma Altijd Wat heeft Olthuis een paar weken voor haar dood gefilmd. De hele uitzending over Gaby Olthuis is dinsdagavond om 20.45 uur te zien op Nederland 2.