Wijsmuller ontevreden over Haagse verkenning

DEN HAAG - Joris Wijsmuller van de Haagse Stadspartij (HSP) wil een openbaar debat over de eindrapportage van verkenner Han Polman. Wijsmuller vindt dat het verkenningsresultaat van Polman te wensen overlaat. ‘Ik herken mij onvoldoende in het eindverslag’.

Wijsmuller vindt dat Polman die de coalitieonderhandelingen in Den Haag heeft begeleid, teveel inzet op het doorgaan van de bouw van het cultuurpaleis.

Geen meerderheid meer

‘Hij legt nadruk op de stappen die de gemeente al heeft genomen in het bouwproject en dat is merkwaardig,´ zegt Wijsmuller. ‘Want na de verkiezingen is de politieke realiteit veranderd en is er geen meerderheid meer voor het Spuiforum. Ik kan mij voorstellen dat D66, die tot nu toe altijd voorstander is geweest van het project, dit uitlegt in haar voordeel.’

Dat wordt ontkent door D66-partijleider Ingrid van Engelshoven. ‘Het zijn feitelijke constateringen van Polman’, zegt zij. ‘Niemand kan ontkennen dat er in het najaar al een besluit is genomen over het Spuiforum en dat er dus geen sprake is van een blanco situatie.’ D66 neemt als grootste partij in Den Haag het voortouw in de onderhandelingen.

Uitvoeringsfase

In zijn verslag schrijft Polman over het cultuurpaleis dat het bouwproject zich in een uitvoeringsfase bevindt omdat de vorige gemeenteraad er het afgelopen najaar een positief besluit over heeft genomen. ´Dat wordt beseft´, schrijft hij. Ook beschrijft hij dat er al diverse contracten zijn gesloten en de gemeente voorbereidingskosten heeft gemaakt van in totaal 20 miljoen euro.

Daarnaast vindt Wijsmuller de inhoudelijke agenda van Polman wel erg summier, vooral op het gebied van de sociale thema’s. Ook het feit dat Polman adviseert met acht partijen de onderhandelingen te starten heeft volgens Wijsmuller nadelen. ‘De onderhandelingen zijn dan in eerste instantie gericht op het afvallen van partijen. Dat is een rare situatie.’

Openbaar debat

Om deze punten in een openbaar debat aan te kaarten wil Wijsmuller komende donderdag de brief van Polman gespreken in de gemeenteraad. Hij lijkt daarvoor voldoende steun van andere partijen te krijgen.

Ook D66 staat positief tegenover een debat. ‘Ik snap dat er behoefte is om over de brief en de verkiezingsuitslag te spreken in de raad,’ zegt Van Engelshoven. ‘Dat lijkt mij prima. Een openbaar debat is goed voor de stad.’

Maandag presenteerde Polman zijn eindconclusie. Daarin adviseert hij om de onderhandelingen te starten met acht partijen. Hierin zitten de twee grote winnaars van de verkiezingen D66 en de Haagse Stadspartij, aangevuld met de PvdA, VVD, CDA, Groep De Mos/Ouderenpartij Den Haag, SP en ChristenUnie/SGP.

Deel dit artikel: