Allochtonen stelselmatig weggepest uit Haagse wijk Duindorp

DEN HAAG - Allochtonen die in de Haagse wijk Duindorp komen wonen, worden stelselmatig weggepest. Burgemeester Jozias van Aartsen en woningbouwvereniging Vestia bevestigen dat, na een rondgang van Omroep West door de wijk.

Door Mark Kool en Elmer Smaling

Er worden ramen ingegooid van allochtone bewoners en ondernemers en er worden racistische leuzen op muren gekalkt. Volgens Duindorpers is er in hun buurt namelijk geen plaats voor allochtonen. Veel getroffen gezinnen kiezen eieren voor hun geld en leveren de sleutel van hun Duindorpse woning weer in.
Bewoners halen de schouders op over het geweld tegen allochtonen: 'Buitenlanders horen hier niet', zeggen ze voor de camera van Omroep West. Verslaggevers spraken met veel bewoners en betrokkenen.

Ramen ingegooid van Hindoestaanse en Turkse bewoners

In de Pluvierstraat zijn ramen van twee woningen ingegooid, vlak naast elkaar. 'Hier kwamen Hindoestanen en Turken wonen', vertelt een vrouw die de hond uitlaat. Dat ging dankzij de vernielingen niet door. 'Duindorpers die in Scheveningen willen wonen, willen die woningen ook hebben. Ze zijn boos dat buitenlanders dan voorrang hebben op ons', zegt ze.
Burgemeester Van Aartsen van Den Haag zegt dat de gemeente zich grote zorgen maakt. Woningcorporatie Vestia, die in Duindorp veel bezit heeft, erkent dat mensen worden weggejaagd. Ook hun eigen medewerkers worden bedreigd.

Varkenskoppen aan de gevel

'Op Facebook gaan er al gauw berichten rond  als er ergens een allochtoon gezin komt wonen', vertelt een buurvrouw. Ze vindt het beleid van woningcorporatie Vestia raar. 'Ik snap niet waarom ze die buitenlanders hier neerzetten, daar komt alleen maar ellende van', zegt ze. 'Mensen zijn gewoon racistisch hier.'
Vestia meldt dat er sinds het begin van dit jaar zeker zes incidenten zijn geweest. Die variëren van het ingooien van ruiten en bedreigingen, tot het ophangen van varkenskoppen aan de gevel van woningen en het draaien van keiharde muziek.

'Net zo lang pesten tot ze eruit zijn'

'Ze hebben groot gelijk,' zegt een buurtbewoonster over de Duindorpers die ruiten ingooien. 'Er zijn genoeg mensen uit Duindorp weggegaan, die graag terugwillen. En dan zetten ze er iemand neer die hier niks te zoeken heeft.'
'Ik heb zelf Antillianen boven me gehad, het was echt vreselijk,' reageert een oudere Duindorpster bij de supermarkt op het Tesselseplein. 'Het is wel triest dat bij sommigen de ramen worden ingegooid. Maar ja, de woningbouw moet ze ook niet in deze wijk stoppen. M’n kleinkinderen pesten die mensen net zo lang weg tot ze eruit zijn.'

Eieren tegen het raam

In een portiek aan de Pluvierstraat zit een groepje oer-Duindorpers te genieten van het zonnetje. 'Op de Vaillantlaan, de Hoefkade, Parallelweg, daar staan genoeg huizen. Oprotten!' roept een van hen. 'Laatst stonden vier huizen leeg. En wie zetten ze daar in? Alle nationaliteiten behalve een blanke. En wat hebben de mensen in die straat gedaan, alle vier de ramen ingedonderd. Optreden, wegwezen!'
De moeder van een donker meisje is vier maanden geleden in de buurt komen wonen.  'Ze had niks gedaan en vervolgens werden er eieren gegooid en belletje getrokken. Ook werd ze bedreigd. Een jongen riep tegen haar: als je hier wilt wonen moet je je aanpassen.'

Vestia bevestigt signalen van racisme; Burgemeester Van Aartsen neemt maatregelen

Op het Tesselseplein vertelt een jong meisje dat het raam van een donkere vrouw op de Rottumsestraat is ingegooid. 'Omdat ze een kleurtje heeft, en omdat ze soms een hoofddoek draagt. Ze heeft er aangifte van gedaan.'
Een woordvoerder van Vestia bevestigt de signalen van racisme. 'Vroeger waren Duindorpers al tegen nieuwkomers in de wijk. De laatste tijd richten ze zich meer en meer op allochtonen.' Vestia zegt er geen verklaring voor te hebben waarom de agressie tegen allochtonen in de wijk juist nu oplaait.
Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) gaat in samenwerking met Vestia maatregelen nemen. De burgemeester wil om tafel met politie, Vestia en scholen in de buurt van Duindorp om een oplossing te zoeken voor de problemen. Vestia, op haar beurt, zegt een aantal individuen in de gaten te houden die betrokken zijn bij de incidenten. Tegen hen wordt opgetreden, eventueel worden zij uit hun huis gezet, aldus Vestia.

Duindorp heeft bijna 6.000 inwoners

De wijk Duindorp, in stadsdeel Scheveningen, in Den Haag telt zo'n 6.000 inwoners. Volgens cijfers van de gemeente heeft iets meer dan de helft van de Duindorpers een laag inkomen. Het werkloosheidscijfer ligt rond het Haags gemiddelde.