Minister Opstelten moet uitleg geven over Duindorp

DEN HAAG - De PvdA in de Tweede Kamer heeft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie om opheldering gevraagd over de situatie in de Haagse wijk Duindorp. De partij vindt het onacceptabel dat bepaalde bewoners andere bewoners discrimineren en terroriseren. Ook de Haagse gemeenteraad is geschokt.

Donderdag kwam naar buiten dat allochtone wijkbewoners stelselmatig worden weggepest uit Duindorp. Zo is een varkenskop aan de gevel van een woning gehangen en werden ruiten ingegooid. Woningcorporatie Vestia bevestigt de berichten en spreekt van zeker zes incidenten. Burgemeester Van Aartsen zegt dit gedrag niet te tolereren en heeft aangekondigd maatregelen te zullen nemen.

Situatie kalmeren

De PvdA in de Tweede Kamer is erg geschrokken en noemt de kwestie ‘onacceptabel’. PvdA-Kamerlid Keklik Yücel: ‘Discriminatie en het terroriseren van bepaalde mensen door andere bewoners moet stoppen. Desnoods worden de meest extreme buurtbewoners hun huis uitgezet. Dat doen we ook als homostellen dreigen te worden weggepest uit hun buurt; de pester moet verhuizen. We willen dat burgemeester Van Aartsen het voortouw neemt om de situatie te kalmeren en te werken aan meer onderlinge tolerantie, zodat het niet nodig wordt om dergelijke maatregelen te nemen.’

Ook D66-raadslid in Den Haag Rachid Guernaoui noemt het wegpesten van mensen uit een wijk ‘ontoelaatbaar’. VVD-fractievoorzitter Boudewijn Revis is geschokt. Revis: ‘Van Aartsen neemt maatregelen en daar staan wij achter.’ Martijn Balster van de PvdA wil van Van Aartsen meer details over de zaak. ‘We willen van de burgemeester precies weten wat er aan de hand is. De berichten lijken erg zorgelijk.’

'Wegpesttuig uit huis zetten'

Abdoe Khoulani van de Partij van de Eenheid wil dat Van Aartsen in samenwerking met Vestia het ‘wegpesttuig’ uit de wijk jaagt. ‘Welwillende burgers kunnen zo in alle rust met elkaar samenleven.’ Mocht wegjagen niet lukken, dan vindt Khoulani dat Van Aartsen andere verregaande maatregelen moet nemen om Haagse burgers te beschermen.

Van Aartsen gaat na de schoolvakantie met Vestia, scholen en de politie om tafel om te zoeken naar een oplossing. Vestia heeft een aantal wijkbewoners op het oog die betrokken zijn bij de incidenten. Zij worden scherp in de gaten gehouden. Als hun gedrag niet verbetert dreigen zij uit huis gezet te worden.

Deel dit artikel: