Onrust in Haagse wijk Duindorp om 'wegpesttuig'

DEN HAAG - 'Buitenlanders horen hier niet!' Dat zeggen bewoners van de Haagse wijk Duindorp die vinden dat de allochtone medemens niet in hun buurt thuishoort. Uit onderzoek van Omroep West blijkt dat mensen er stelselmatig worden weggepest.

Burgemeester Jozias van Aartsen en woningcorporatie Vestia bevestigen de problemen in Duindorp. Er worden ramen van allochtone bewoners ingegooid en ook ondernemers worden regelmatig lastiggevallen. Veel gedupeerden kiezen er uiteindelijk voor om uit de wijk te vertrekken.

De Haagse burgemeester zegt dat het gedrag van de Duindorpers 'niet te tolereren' is. Hij wil in gesprek met de woningcorporatie, de politie en scholen in de omgeving om het gedrag zo snel mogelijk de kop in te drukken.

Meerdere aangiftes

Vestia liet donderdag ook al weten aangifte te gaan doen, omdat medewerkers bedreigd zijn in de Haagse wijk. Dat zou zijn gebeurd toen ze met allochtonen woningen kwamen bezichtigen. Ook drie bewoners hebben aangifte gedaan bij de politie.

De pesterijen zorgen ook voor ophef in de landelijke politiek. De PvdA in de Tweede Kamer heeft minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie om opheldering gevraagd. De partij vindt dat de Duindorpers de allochtone medebewoners discrimineren en terroriseren.

'Wegpesttuig moet weg'

Ook de lokale politici in Den Haag hebben geen goed woord over voor de situatie in de wijk. D66-raadslid Rachid Guernaoui noemt het wegpesten van mensen uit een wijk 'ontoelaatbaar'. Abdoe Khoulani van de Partij van de Eenheid wil dat het 'wegpesttuig' uit de wijk Duindorp wordt gejaagd.

Deel dit artikel: