Politici in Den Haag reageren geschokt op racisme in Duindorp: ‘Dit kan gewoon niet’

DEN HAAG - Haagse politici hebben donderdagavond geschokt gereageerd op het racisme in Duindorp. Autochtone inwoners van de wijk pesten allochtone buurtgenoten weg. ‘Dit gaat alle perken te buiten’, aldus Richard de Mos.

‘Het kan natuurlijk nooit zo zijn dat geweld of vandalisme wordt gebruikt tegen welke bevolkingsgroep dan ook’, zei de politicus van Groep de Mos en Ouderenpartij Den Haag.

‘Het is ook een sentiment, een goed sentiment. Het markante dorp Scheveningen, waar Duindorp een onderdeel van uitmaakt. Dat is allemaal prima. Maar geweld tegen welke bevolkingsgroep dan ook kunnen we gewoon niet tolereren als stad.’

Ingrijpen

Ook Boudewijn Revis van de VVD Den Haag is vindt het gepest moet stoppen. ‘Wij zijn een tolerante stad in Den Haag. Dit gedrag kan niet. Iedereen moet kunnen wonen waar hij of zij terecht komt en daar moet ook echt op worden ingegrepen’, zei hij.

Er is al gedacht over manieren op het probleem aan te pakken. Abdoe Khoulani van de Partij van de Eenheid wil dat de pestende Duindorpers uit huis gezet worden. ‘Elders in de stad plaatsen, opdelen. Want ik heb het idee dat het echt in groepsverband plaatsvindt. Het is een soort groepsproces waar mensen zich schuldig aan maken’, zei hij.

Agenten vrijmaken

Rachid Guernaoui van de D66 pleit voor meer politie. ‘Agenten moeten vrijgemaakt worden om die mensen die andere mensen wegpesten gewoon keihard aan te pakken. Om te achterhalen wie het zijn en ze dan te straffen’, zaldus Guernaoui.

Ook landelijke politici laten van zich horen. Het PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch heeft Kamervragen gesteld aan minister Ivo Opstelten (VVD) van Justitie.

PVV terughoudend

Alleen de PVV reageert terughoudend. 'Wij willen dat alle wijken in Den Haag veilig zijn,' zegt fractievoorzitter Leon de Jong. 'Niet alleen Scheveningen en Duindorp maar ook andere buurten.'

Deel dit artikel: