‘Duindorp’ staat niet op zichzelf

DEN HAAG - Het stelselmatig wegpesten van allochtone wijkbewoners uit de Haagse wijk Duindorp toont een breder maatschappelijk probleem aan. Duindorp is zeker niet de eerste en enige wijk in deze regio waar ‘buitenlanders niet welkom’ zijn geweest, zo blijkt uit eerdere gebeurtenissen.
In 2005 deed zich een soortgelijke situatie voor – weliswaar op kleinere schaal – in de Delftse Geerweg. Een Surinaams gezin met vijf kinderen vertrok uit die straat, nadat buurtbewoners tot drie keer toe de ramen ingooiden.
Eerder hadden zij al white power-symbolen op de ramen getekend, vergezeld van de tekst ‘Hier willen wij geen zwarten’, zo schreef de Haagsche Courant destijds. Bovendien was het incident met het Surinaamse gezin niet de eerste keer dat allochtone wijkbewoners werden getreiterd.

Onrust in Loosduinen

Burgemeester Jozias van Aartsen refereerde donderdag ook aan de situatie in de Burgemeestersbuurt, in de Haagse wijk Loosduinen, waar drie jaar geleden racistische incidenten plaatsvonden. 'Toen hebben we hard en direct ingegrepen in samenwerking met de politie en de woningcorporatie. Dat doen we nu ook in Duindorp', zei hij daarover.
In de burgemeestersbuurt in Loosduinen wonen zo'n 40 gezinnen. Ook daar was sprake van bedreiging en intimidatie van allochtone wijkbewoners. 'Met chirurgische precisie hebben we toen bepaald wie wat deed', zegt een woordvoerder van Van Aartsen. Wie zijn gedrag niet verbeterde zou uit huis worden geplaatst. Dat bleek uiteindelijk niet nodig, want 'deze aanpak werkt', aldus de woordvoerder.

Landelijk

Uit de meest recente cijfers van het Landelijke Branchevereniging van Antidiscriminatiebureaus blijkt dat in de periode 2009-2011 bijna 500 mensen uit hun huis zijn weggepest. In 60 procent van de gevallen ging dat om racistisch getreiter. Op de tweede plaats staat discriminatie vanwege geaardheid. Zo’n 12 procent werd weggepest omdat ze homoseksueel waren.