Instellingen

Dijksma opent oceanentop in World Forum

Ondergaande zon
Ondergaande zon
DEN HAAG - Staatsecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft dinsdag de Oceanentop in Den Haag geopend. In het World Forum zijn ruim 600 mensen uit 80 verschillende landen aanwezig. Tijdens de top komen overbevissing, voedseltekorten en vervuiling van de oceanen aan de orde.
Dijksma roept de internationale gemeenschap op om in actie komen om de vervuiling van oceanen tegen te gaan. Volgens Dijksma weten velen wel wat er nodig is om zeeën en oceanen schoner en gezonder te maken, maar lopen veel maatregelen en andere initiatieven stuk op tegengestelde belangen. Daarom is het nodig dat landen, bedrijven, internationale en maatschappelijke organisaties en wetenschappers de handen ineenslaan en samen echt iets doen.
Het is daarbij volgens haar belangrijk dat lokale ideeën over bijvoorbeeld slimmer en duurzamer vissen overal ter wereld bekend raken en een kans krijgen. De urgentie is hoog en daarom is regionale, maar ook internationale samenwerking geboden om de problemen het hoofd te kunnen bieden, aldus Dijksma.

Maatregelen

Nederland neemt ondertussen ook maatregelen om de Noordzee extra te beschermen. Zo worden daar later dit jaar grote gebieden aangewezen als beschermd natuurgebied. Het gaat om Friese Front, Klaverbank en Doggersbank, die volgens het ministerie samen een oppervlakte hebben ter grootte van de provincies Gelderland en Overijssel. Begin volgend jaar komen er bovendien proefprojecten in de Noordzee om schelpenbanken te herstellen. Dat zijn 'essentiële kraamkamers voor vis', aldus het ministerie.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) reageert dinsdag positief op vooral de maatregelen die de Noordzee moeten baten. 'Voortreffelijk', jubelt WNF-directeur Johan van der Gronden. 'We gaan ervan uit dat de staatssecretaris nu ook de bijbehorende wetgeving nog vóór de zomer behendig door de Tweede Kamer loodst.'