Mazelen Den Haag nog niet uit

DEN HAAG - De uitbraak van mazelen in Den Haag is nog niet verdwenen. Eind februari waren er vijftien patiƫnten die de diagnose mazelen hebben gekregen. Dat aantal is inmiddels opgelopen tot 34. De verwachting is dat er de komende periode nog nieuwe mazelengevallen bij zullen komen omdat de ziekte zeer besmettelijk is.

Dat schrijft wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) in een brief aan de gemeenteraad. Normaal gesproken komt mazelen slechts op beperkte schaal voor. Maar in Den Haag is vanaf eind februari het aantal patiënten met mazelen toegenomen.

Baby's en kinderen

De uitbraak begon aanvankelijk bij vijftien baby’s en kinderen en heeft zich daarna voortgezet onder negentien volwassen patiënten. De baby’s waren meestal vanwege hun jonge leeftijd nog niet gevaccineerd.

Een groot deel van de volwassen patiënten was wel gevaccineerd maar kreeg toch mazelen. Mensen die gevaccineerd zijn en toch mazelen krijgen, hebben meestal minder ernstige ziekteverschijnselen. Het RIVM onderzoekt met medewerking van de GGD Haaglanden hoe mazelen voorkomen kan worden bij mensen die eerder gevaccineerd zijn.

Verspreiding tegengaan

Om verder verspreiding tegen te gaan geeft de GGD voorlichting en advies. Ook biedt de GGD als het nodig is een vaccinatie aan de directe contacten van de patiënten aan.

Mazelen begint met koorts, verkoudheid en hoesten. Er ontstaan huidvlekjes die zich verspreiden over het hele lichaam. Aan het begin van de ziekte ontstaan eveneens kleine witte vlekjes in de mond.

Deel dit artikel: