Instellingen

Brand Schipborgstraat Den Haag: Nog zes mensen in het ziekenhuis

DEN HAAG - Na de brand maandagavond in de Schipborgstraat in de Haagse wijk Morgenstond liggen nog zes mensen in het ziekenhuis. Zij hebben ondermeer brandwonden opgelopen. Het gaat om twee mannen van 33 en 31 jaar, een 31-jarige vrouw en drie kinderen, van twaalf, acht en vier.
Het gaat vermoedelijk om het Colombiaanse gezin dat dat volgens omwonenden in de flat woonde en een buurtgenoot die te hulp schoot, maar dat kan de politie niet bevestigen. Ook is onduidelijk hoe hun toestand is.

Drama

In korte tijd slaan de vlammen uit de flat en is er paniek in de straat. Veel buurtbewoners komen naar buiten en zien het drama zich afspelen. In de brandende flat woont een gezin, vader, moeder en 3 jonge kinderen. Het oudste kind, een meisje van 12, weet via de ramen aan de achterkant aan de vlammenzee te ontkomen. De moeder en haar jongste twee kinderen staan bij het raam aan de voorkant, achter hen de enorme vlammen.
Een buurtbewoonster vertelt geemotioneerd: 'ik zie zo een kind naar beneden vallen, een klein meisje, die viel zo in het gras.' Omstanders pakken het kind op en leggen haar verderop in het gras uit de rook.
'Maar ik was heel blij dat het huilde, want als het huilt dan weet je dan is er nog redding toch??'  zegt de vrouw die verder vertelt dat het meisje flinke brandwonden heeft aan haar arm.

Mama, mama

'Ze riep maar mama mama...' gaat de geemotioneerde vrouw verder. Ze was opgelucht toen de ambulance de zorg om het meisje overnam. Ondertussen staat de moeder met haar 8 jarige zoon nog aan de buitenkant van het raamkozijn op drie hoog in een enorme vlammenzee.
'De moeder is als eerste gesprongen, zij kwam vrij hard terecht ' vertelt buurtbewoonster Judith. Daarna sprong het jongentje. Hij werd opgevangen door een Poolse buurman, die in de boom voor de flat was geklommen. Z'n broer vertelt in het Engels: 'm'n broer kon op het laatste moment de broek vastgrijpen van de jongen, het was niet m'n broer zijn hand maar die van god, we weten ook niet hoe hij het voor elkaar kreeg.' Nog geen vijf seconden later explodeerde het raam door de enorme hitte.

Vader echte held

De Poolse redders vinden zichzelf geen held, zij vinden de vader van het gezin de echte held. Ze vertellen dat hij een hele tijd in het brandende huis stond, te vechten tegen het vuur terwijl z'n kleren en z'n haar in brand stonden. Ook toen hij eenmaal buiten was, wilde hij steeds terug om z'n gezin te redden. Vijf of zes mensen probeerden hem tegen te houden, maar hij was te sterk.
De brand houdt de gemoederen enorm bezig in de straat. Een oudere buurvrouw vertelt geemotioneerd dat ze het gegil van de kinderen nooit zal vergeten. Een ander blijft maar het beeld zien van de moeder aan de buitenkant van  het brandende raamkozijn die maar niet wil springen. En de vrouw die samen met andere het 4-jarige meisje eerste hulp verleende vraagt zich vertwijfeld af of zij straks nog wel haar ouders heeft.
De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. De politie doet samen met de brandweer onderzoek.