'Geritsel in het bos' na moord op Joke Lorsé

Archieffoto
Archieffoto
STOLWIJK - Op de avond dat Joke Lorsé uit Stolwijk werd vermoord, was er mogelijk nog iemand in het bos naast haar man, die van de moord wordt verdacht. 'Agenten hebben geritsel gehoord in de struiken', aldus advocaat Bosch.
Bosch staat Ernst L. bij, die door de rechtbank tot twaalf jaar cel werd veroordeeld voor de moord op zijn vrouw. L. heeft altijd gezegd dat hij en zijn vrouw die avond in augustus 2009 werden overvallen in een natuurgebied bij Simonshaven. Een grote blanke man zou uit de bosjes zijn gekomen en zijn vrouw hebben doodgeslagen.
'Uit recente verhoren blijkt dat agenten die die avond de wacht hielden bij de politieafzetting, geritsel hoorden in de struiken', zei Bosch woensdag bij het gerechtshof. 'Ze hebben gevraagd om een helikopter met warmtemeter en ze vertellen ook dat ze gehurkt in het gras zijn gaan zitten om niet gezien te worden door wat er in dat bos was. Kennelijk namen zij hun eigen waarneming in ieder geval serieus.'

Geen onderzoek

Wat er die avond in het bos heeft gezeten is niet duidelijk, want de helikopter is er nooit gekomen. 'Er is wel met een kleine warmtemeter gekeken, maar die was ontoereikend. Ze konden maar tot de eerste rij bomen kijken.' Opmerkelijk is het volgens Bosch wel, want de agenten hebben meerdere keren geritsel gehoord terwijl de plaats delict toen al een paar uur voor buitenstaanders was afgezet.
De agenten zullen nu op verzoek van Bosch nog uitgebreider gehoord worden. 'De rechtbank heeft de verklaring van mijn cliënt nooit geloofd en gezegd dat het niet aannemelijk is dat er die avond nog iemand in het bos was. Maar dat lijkt nu een stuk waarschijnlijker geworden.'

Verstopt in een kuil

Ernst L. is momenteel op vrije voeten, omdat in de moordzaak van zijn vrouw een nieuwe verdachte in beeld is gekomen. Seriemoordenaar Patrick S. zit een levenslange gevangenisstraf uit voor onder meer de moord op twee vrouwen. S. wordt nu ook genoemd in de zaak-Lorsé.
Bij S. is een kaart gevonden waarop een kruisje was getekend. Op de plek van het kruisje, vlak bij de plek waar Joke Lorsé werd doodgeslagen, is een schuilplaats gevonden. 'Het is een kuil in de grond van ongeveer 1,5 bij 2 meter', aldus Bosch. 'Er zat geen professionele afsluiting op, gewoon een smalle ingang die leidt naar een wat grotere ruimte.'
Bosch wil niet zo ver gaan te concluderen dat Patrick S. daar na de moord een tijd verscholen heeft gezeten. 'Het is ook niet aan mij om hem te vervolgen', zegt hij. 'Het gaat mij erom dat het verhaal van mijn eigen cliënt steeds aannemelijker wordt.' Of de kuil ook echt 'van' Patrick S. is, is onduidelijk. Onderzoek afgelopen najaar heeft wel uitgewezen dat de kuil er in 2009 waarschijnlijk ook al was.

Kogels en schotresten

Op de plaats delict is ook een aantal kogelpatronen gevonden. Op de handen van zowel Joke Lorsé als haar man zijn schotresten aangetroffen. Die zullen verder worden onderzocht.
Opmerkelijk is dat Lorsé niet door schoten om het leven is gekomen. Ze is doodgeslagen. Over de patronen en schotresten wil Bosch niets kwijt.
Op de patronen is ook een onbekend DNA-spoor gevonden. Er zal worden onderzocht of dit spoor van Patrick S. is. In 2009 leverde het geen match op in de DNA-databank, maar het is niet zeker of S. daar op dat moment al in zat.