‘Vijf partijen in Den Haag willen eruit komen’

DEN HAAG - De vijf partijen die in Den Haag gaan onderhandelen over een nieuwe coalitie hebben ‘de wil en de wens’ om er uit te komen. Dat schrijft bemiddelaar staatsraad Tom de Bruijn in een brief aan de Haagse gemeenteraad.

Woensdag werd bekend dat de huidige coalitiepartijen D66, PvdA, VVD, CDA én nieuwkomer Haagse Stadspartij samen een nieuw gemeentebestuur willen gaan vormen.

In de brief van De Bruijn staat ook dat de vijf partijen al donderdag serieus onder zijn leiding gaan onderhandelen.

Grootste partijen moeten meedoen'

Volgens hem is de keuze op deze partijen gevallen omdat een meerderheid van de partijen waarmee hij de afgelopen dagen heeft gesproken, vindt dat in ieder geval de grootste partij – D66 – en een van de grootste winnaars – HSP – in een nieuwe coalitie zouden moeten deelnemen.

Vervolgens bleek ook dat bij een meerderheid van de partijen om verschillende redenen voldoende steun is om met D66, PvdA, HSP, VVD en CDA échte inhoudelijke gesprekken te gaan voeren. ‘Deze vijf partijen vertegenwoordigen een ruime meerderheid in de gemeenteraad waardoor zij een stabiel en ambitieus stadsbestuur kunnen vormen,’ aldus De Bruijn.

Belangrijke thema's besproken

In de gesprekken die tot nu toe zijn gevoerd, is volgens hem al een aantal belangrijke onderwerpen aan de orde geweest, zoals de bestuurscultuur in Den Haag, financiën, werk en inkomen, de zorgtaken die op de gemeente afkomen, grote projecten als het Spuiforum en onderwijs. Wat daar precies over is gezegd, meldt de bemiddelaar niet.

Deel dit artikel: