Instellingen

Tweede otter in Nieuwkoopse Plassen

NIEUWKOOP - Het lijkt er op dat de otter zijn definitieve comeback aan het maken is in de Randstad. Er is namelijk een tweede exemplaar gesignaleerd in Nieuwkoopse Plassen. En goed nieuws: er zijn nu een mannetje en een vrouwtje in het gebied en dus is er kans dat zij zich gaan voortplanten.
Aan het begin van het jaar werd voor het eerst in dertig jaar weer eens levende otter gezien. Na de vondst van vermoedelijke uitwerpselen van de otter werden op verschillende plekken camera's geplaatst. Boswachter John Pietersen van Natuurmonumenten reageerde dolenthousiast. 'Dit geeft aan dat de otter zich wil vestigen in het Groene Hart.'
Een paar keer verscheen een otter voor de camera, maar Pietersen wist niet of het om dezelfde otter ging of dat het elke keer een andere was. Daarom liet hij de uitwerpselen onderzoeken en daaruit blijkt nu dat het om een mannetje en een vrouwtje gaat.

Babyotters

Doordat de twee otters die nu in de Nieuwkoopse Plassen leven een mannetje en een vrouwtje zijn, is de kans groot op kleine ottertjes. Een vrouwtje kan namelijk zorgen voor drie nestjes in twee jaar.
'We hopen natuurlijk op een ottergezinnetje, maar dan is het des te belangrijker dat we er voor zorgen dat de tunnel er snel komt. Want het zou doodzonde zijn als een van beiden, net zoals de otter op de A12, wordt doodgereden.'

Ottertunnels

Om slachtoffers te voorkomen is het volgens Natuurmonumenten belangrijk dat er vaart gemaakt wordt met de aanleg van ottertunneltjes, om te beginnen in de omgeving van de Nieuwkoopse Plassen.
De natuurvereniging is daarover in overleg met de gemeente Nieuwkoop en de Provincie Zuid-Holland. Pietersen is een actie gestart om geld in te zamelen voor de eerste ottertunnel rond de Nieuwkoopse Plassen.