[MET VIDEO] Stoere oma: 'Ik sloeg de overvaller met een plantenbak'

DEN HAAG - Ze heeft letterlijk gevochten voor haar dierbare sieraden die ze al tientallen jaren draagt. Op klaarlichte dag is Beatrix, die niet met haar achternaam genoemd wil worden, woensdag overvallen in haar eigen huis in de Van Musschenbroekstraat in het Haagse Laakkwartier.

Door Ruben Kroeze

De 69-jarige vrouw heeft door te slaan met een plantenbak en een beeldje, de overvaller weg weten te jagen. 'Alles wat me dierbaar is, vecht ik voor', is wat Beatrix twee dagen na de overval zegt. Niets vermoedend gaat ze bij haar raam kijken, als er op de deur wordt geklopt. Ze doet een zijraampje open om te horen wat de onbekende man wil vragen. 'Ik deed het raam een stukje open, maar voor ik het wist duwde die man het raam ver open. Hij greep ook gelijk naar mijn keel. Daar draag ik dag en nacht mijn dierbare sieraden', vertelt de vrouw.

De overvaller heeft echter het verkeerde huis gekozen. Beatrix geeft zich niet zomaar gewonnen en slaat met een plantenbak die in de vensterbank staat. 'Ik ramde hem hard met de plantenbak. Jammer genoeg liet ik de bak vallen. Ik pakte in een reflex een beeldje dat ook in de vensterbank stond. Daarmee gaf ik die man nog een aantal flinke klappen. Blijkbaar zo hard dat hij is gevlucht.'

Kleindochter

Op het moment van de overval is ook de kleindochter van de vrouw in het huis. Ze hoort vanuit een andere kamer wat er gaande is. 'Nadat ik 112 had gebeld, heb ik eerst mij kleinkind getroost', vertelt Beatrix. 'Toen de politie er was, bleken mijn sieraden nog op de grond te liggen. Blijkbaar hebben de klappen zin gehad. Ik ben erg blij dat ik die sieraden nog heb. Ze zijn van grote emotionele waarde.'

Bang wil de vrouw die woensdag is overvallen niet zijn. 'Ik kijk wel om me heen op straat en ik praat nu door het raam als er een onbekende voor de deur staat. De overval heeft mijn vertrouwen in mensen geschaad, maar ik ga door met mijn leven', zegt de vrouw overtuigend.

Getuigen

De politie is een onderzoek gestart naar de onbekende man. Hij is getint, tussen de 20 en 30 jaar oud en ongeveer 1,80 à 1,85 meter lang. Volgens het slachtoffer was de man slank en droeg hij donkere kleding. Het onderzoeksteam van de politie komt graag in contact met getuigen.

Deel dit artikel: