'Oplaten ballonnen slecht voor milieu'

OEGSTGEEST - Koningsdag is weer een moment waarop veel ballonnen worden opgelaten. Het ziet er leuk en feestelijk uit, maar ze zorgen voor veel zwerfvuil in de natuur. In tien jaar is de hoeveelheid vuil verdubbeld. Vereniging Kust & Zee, de Plastic Soup Foundation en Stichting de Noordzee willen dat burgemeesters het oplaten van ballonnen ontmoedigen.

Een dag voor de Lintjesregen ontvingen de burgemeesters zelf een lintje dat afgelopen zomer op het strand is gevonden. Per 100 meter strand worden zo'n 16 ballonlintjes gevonden. Niet alleen de ballon is slecht voor het milieu, maar ook het plastic lintje. Vogels kunnen verstrikt raken in de lintjes.

De ballonnen worden op die manier een ingrediënt van de 'Plastic Soup', de grote berg plastic die in de zee ligt. 'Het vormt een grote bedreiging. Plastic vergaat namelijk niet en draagt bij aan het zwerfvuil en de plastic soup die wij proberen te voorkomen', zegt Maria Westerbos van de Plastic Soup Foundation.

Alternatief

De organisatie wijst gemeenten op alternatieven. De Oranjevereniging van Oegstgeest organiseert een lampionnenoptocht en laat de ballonnen aan de grond. Door de ballon met gewone lucht op te blazen, kunnen kinderen de ballon gewoon mee naar huis nemen en wordt het geen zwerfvuil, adviseren de organisaties.

Deel dit artikel: