Instellingen

Archief Haagse cowboy Arendsoog naar Letterkundig Museum

DEN HAAG - Het archief van de populaire kinderboekenserie Arendsoog is in handen gekomen van het Letterkundig Museum in Den Haag. Het gaat onder meer om handgeschreven teksten, fanmail, brieven, plakboeken met knipsels en foto's, reclamedrukwerk en de drie schrijfmachines waarmee de kinderboeken werden geschreven.
Vanaf 1935 verschenen 63 delen met de katholieke cowboyverhalen over Arendsoog en Witte Veder. De schrijver Jan Nowee (1901-1958) was schoolhoofd van de Paulusschool in Den Haag. Hij zou zijn gaan schrijven om jongens een alternatief te bieden voor de cowboyverhalen van de Duitser Karl May.
Nowee vond diens boeken over Winnetou en Old Shatterhand vaak te moeilijk en te ruw van taal voor zijn leerlingen. De zoon, Paul Nowee, (1935-1993) voegde 43 delen aan de reeks toe. In 1993 verscheen het laatste deel: 'Arendsoog... premiejager?'
Expositie
Vader en zoon overleden beiden op 57-jarige leeftijd. Hun erfgenamen hebben de literaire nalatenschap aan het Letterkundig Museum in Den Haag geschonken. Het museum heeft een tijdelijke expositie ingericht over het werk van vader en zoon Nowee.
Foto: Paul Nowee, voor een kast met zijn Arendsoogboeken. 1967
foto:Hans van Dijk, Wiki Creative Commons