Instellingen

Peiling: het is lachen met koning Willem-Alexander!

Willem-Alexander spreekt een kind in de Haagse generatietuin
Willem-Alexander spreekt een kind in de Haagse generatietuin
DEN HAAG - Nederlanders vinden koning Willem-Alexander aardiger, komischer en minder formeel dan zijn moeder Beatrix toen zij koningin was. Maar Beatrix geldt als meelevender en betrokkener. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.
Driekwart van de ondervraagden heeft tamelijk veel tot zeer veel vertrouwen in Willem-Alexander als koning. Bijna de helft vindt dat de koning precies genoeg macht heeft. Onder hen zijn vooral veel CDA-stemmers. Een derde van de ondervraagden, met name PVV-stemmers, vindt juist dat de koning geen wettelijke invloed moet hebben.

'Rol in formatie niet terug'

De Haagse VVD-europarlementariër Hans van Baalen vindt het 'helemaal niet erg' dat de koning geen rol meer heeft in de kabinetsformatie. Hij zei dat in het tv-programma WNL Op Zondag. Van Baalen is lijsttrekker bij de Europese verkiezingen van volgende maand. VVD-leider Mark Rutte zei in 2012 tijdens een partijcongres dat het staatshoofd zijn rol als 'procesbegeleider' in de formatie moet terugkrijgen.
Bij de laatste kabinetsformatie kwam koningin Beatrix, toen nog staatshoofd, buiten spel te staan en nam de Tweede Kamer de regie over. Volgens Rutte zou dat tot problemen hebben kunnen leiden als toen meer dan twee partijen aan tafel hadden gezeten.
Maar Van Baalen ziet er ook voordelen in dat de koning niet meer betrokken is bij de kabinetsformatie. Hij wees er op dat de vorst geen politicus is. Het is niet goed als de schijn wordt gewekt dat hij politieke opvattingen heeft. 'Er moet geen kritiek zijn op de koning om politieke dingen.'