Den Haag, Zoetermeer, Gouda en Delft broeinest voor radicale moslimjongeren

DEN HAAG - Den Haag, Zoetermeer, Gouda en Delft zijn naast Amsterdam en Arnhem de steden met de meeste geradicaliseerde moslimjongeren. Dat concludeert het tv-programma Nieuwsuur uit eigen onderzoek.

De Nederlandse overheid steekt miljoenen in programma's en maatregelen die radicalisering onder moslimjongeren moeten voorkomen. Maar de dreiging is onverminderd groot.

De Nederlandse overheid voert sinds 2006 een actief beleid om radicalisering onder moslimjongeren te voorkomen. Desondanks zijn er inmiddels meer dan honderd geradicaliseerde jongeren afgereisd naar Syrië.

Bedreiging voor de veiligheid

 Er zijn tot nu toe meer dan tien Nederlandse jihadisten omgekomen bij de strijd in Syrië. Zo'n dertig jihadstrijders zijn inmiddels weer terug in Nederland. Sommigen zijn betrokken geraakt bij zware gevechten en soms ook bij gruweldaden. Ze worden door de AIVD gezien als een mogelijke bedreiging voor de veiligheid.

De burgemeester van Zoetermeer, Charlie Aptroot (VVD), zegt in het programma dat Zoetermeer niet wist dat moslimjongeren in zijn gemeente aan het radicaliseren waren. Maar volgens PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch is dat onzin. Zoetermeer had het kunnen en moeten weten.

Dreiging

Na de aanslag op de Twintowers in 2001 wordt moslim-terrorisme gezien als grootste bedreiging voor de veiligheid. In ons land wordt de dreiging nog veel zwaarder als in 2004 Theo van Gogh wordt vermoord door moslim-fundamentalist Mohammed B. Na dat jaar komen er in Nederland anti-radicaliseringsprogramma's die het tij moeten keren.

De eerste die met zo'n programma begint is het huidige PvdA-Kamerlid Marcouch, toen nog deelraadvoorzitter in Amsterdam-West. Hij ontwikkelt een plan waarbij het vooral van belang is dat vanuit de gemeente meer contact wordt gelegd met ouders van moslimjongeren. Na dit initiatief volgt in 2007 een landelijk actieplan tegen radicalisering en polarisering, waaraan elke gemeente kan meedoen.

Risico-steden

Ondertussen richt de landelijke overheid zich meer op de 'risico-steden'. Dat wil zeggen steden waar jongeren zijn geradicaliseerd en waar een aantal van hen naar Syrië is vertrokken. Officieel is niet bekendgemaakt welke steden dat zijn maar volgens informatie van Nieuwsuur gaat het in elk geval om Zoetermeer, Den Haag, Gouda, Delft, Amsterdam en Arnhem.

Deel dit artikel: