Bijna 70 Zuid-Hollanders op kieslijsten voor Europees Parlement

DEN HAAG - Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement staan bijna 70 Zuid-Hollanders op de lijst, waarvan 49 kandidaten uit onze regio. Vier van hen voeren de lijst aan als lijsttrekker.

Hans van Baalen, uit Den Haag, bijvoorbeeld. Hij is lijsttrekker van de VVD. Dan zijn er nog drie anderen die ook partijleider zijn. Zoetermeerder Abraham de Kruijff staat op nummer 1 van de lijst Aandacht en Eenvoud. De Delftse G. Niessen is de eerste (en enige!) kandidaat van IQ, de rechten en plichtenpartij. Ex-PVV'er Daniël van der Stoep doet voor het eerst mee met de Artikel50-partij.

Van verzet tegen strafbaarstelling illegaliteit naar kandidaat EP

Er staan meer opvallende namen op de kandidatenlijsten. Sander Terphuis (PvdA, 11) verwierf landelijke bekendheid met zijn strijd tegen de strafbaarstelling van illegaliteit. Hij probeert nu met voorkeursstemmen in het Europees parlement te komen.

Van lokaal en provinciaal bestuur naar kandidaat EP

Het pas herkozen Haags gemeenteraadslid Willie Dille (PVV, 9) staat nu ook op de lijst voor de Europese verkiezingen. Dat is inmiddels gebruikelijk bij de PVV, waar partijfunctionarissen vaak dubbele petten op moeten zetten. Boskoper Floor Vermeulen (VVD, 9) vertegenwoordigt zijn partij ook al in een ander parlement: Vermeulen is nu fractievoorzitter van zijn partij in de Provinciale Staten. Margot Kraneveldt (PvdA, 18), is net raadslid geworden in Zoetermeer. Haags PvdD-fractievoorzitter Christine Teunissen staat op plaats 10 van de Partij voor de Dieren.

Partijmastodonten als lijstduwer

En dan zijn er nog de partijmastodonten die van onderop de lijst een zetje naar zetelwinst willen geven. Oud-ministers Laurens-Jan Brinkhorst (D66, 36), Hanja Maij-Weggen (CDA, 30) en Ben Bot (CDA, 31) zijn kandidaten van statuur. Tweede Kamerlid Esther Ouwehand (PvdD, 12), uit Leiden, staat ook op de lijst. Oud-wethouder te Delft Rik Grashoff (GroenLinks) duwt de lijst vanaf plek 19.  

De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn op 22 mei.

Deel dit artikel: