Opening Tweede Wereldoorlogzaal in Haags Historisch Museum

DEN HAAG - Het Haags Historisch Museum opent op 4 mei een Tweede Wereldoorlogzaal. De vaste tentoonstelling krijgt een eigen zaal omdat de sporen van de oorlog zijn nog steeds zichtbaar in de Hofstad.

In de nieuwe zaal staan het dagelijks leven, de Atlantikwall, het bombardement op Bezuidenhout en de Jodenvervolging centraal. Den Haag had na Amsterdam de grootste Joodse Gemeenschap van Nederland. 11.000 Haagse joden werden op transport gezet naar vernietigingskampen. 'De Tweede Wereldoorlog speelt een belangrijke, nog steeds zichtbare rol in onze stad. Zo'n belangrijk onderdeel van de geschiedenis hoort thuis in een historisch museum', aldus directeur Marco van Baalen.

Bezoekers herbeleven de Haagse geschiedenis door de indrukwekkende persoonlijke eigendommen die worden tentoongesteld, zoals vazen die uit de smeulende as van Bezuidenhout zijn gehaald. De foto's van verzetsfotograaf Wim Berssenbrugge zijn op de tentoonstelling in 3D te zien. Voor kinderen is een speciaal Kinderspoor gemaakt. 

Deel dit artikel: