Instellingen

West Safari: Samen van het uitzicht genieten op Scheveningen

west safari scheveningen dag 2 uitzicht
west safari scheveningen dag 2 uitzicht
johanna maria buitenkant boot vissersschip
johanna maria buitenkant boot vissersschip
DEN HAAG - In de Eerste Haven van Scheveningen ligt de Johanna Maria voor anker. Een groot wit schip dat op makrelen, horsmakrelen en blauwe wijting vist. Normaal gesproken gaat de boot vier of vijf weken de zee op, en dan wordt er voor duizenden kilo's aan vis gevangen. Maar nu moet de boot naar het dok voor een grote beurt.
In de kantine van het schip staat brood met kippebouten op het menu. De bonkige zeelui schrokken de mannelijke maaltijd met genoegen naar binnen. Hun chef-kok vergelijkt het roestige, enorme vissersschip met een mooie vrouw. Zijn echte vrouw zit thuis. 'Dit schip is net een mooie vrouw. Je houdt ervan zoals je eigen vrouw. Het heeft een eigen ziel, dat is moeilijk uit te leggen. Die ziel, dat is de bemanning.’
Hij vaart al vanaf zijn vijftiende. Dat is inmiddels 30 jaar geleden. ‘We zijn soms vier weken van huis', vertelt hij. 'Ik zou er ook niet meer aan moeten denken om de hele tijd thuis te moeten zijn. Dan worden we allebei gek’, geeft hij toe.

Uitzicht op zee

Verderop in de haven loopt een ouder stel op de stoep. Het zijn Henk Baggerman en Jannie Den Hollander, allebei dik in de 80. Henk heeft een flatje met uitzicht op zee. 'Dat is heel erg veel geluk.' Samen kijken Jannie en Henk graag uit over de zee. 'Hieronder staan wat bankjes. Daar zit dan wel eens een stelletje te zoenen', vertelt Jannie.
Allebei verloren ze de afgelopen jaren hun partner, maar nu hebben Henk en Jannie elkaar gevonden. 'Niet meer zoenen of vrijen hoor, die tijd is geweest. We hebben allebei ons eigen flatje, en ons eigen bed.' In de kamer hangt een foto van de vrouw van Henk. Anneke overleed drie jaar geleden. 'Zij wilde dat ik dit deed. Dat ik een goed leven had, en dat het gezellig is. Maar verliefd zijn, dat werkt niet meer zo als vroeger. We hebben het goed samen.'

Beste verhalen

Verslaggevers van de West Safari gaan iedere dag op zoek naar de beste verhalen voor Radio West, TV West en Omroepwest.nl. Deze week zijn verslaggevers Jade van Doornik en Elmer Smaling in Scheveningen en Sassenheim.
Heb je ook een leuk onderwerp voor de West Safari? Laat het weten via westsafari@omroepwest.nl en wie weet komt er een verslaggever bij jou langs.