Syriëganger opgepakt in regio Den Haag

DEN HAAG - Een 20-jarige Amsterdammer die in Syrië had gevochten, is vorige week opgepakt door rechercheurs in de regio Den Haag. Hij wordt verdacht van het voorbereiden van het deelnemen aan de opstand in Syrië. Dat meldde het Openbaar Ministerie dinsdag.

Ook zou de man 'tot terreur opruiende teksten' bij zich hebben gehad. Een rechter besliste vrijdag dat hij 2 weken langer vast kan blijven zitten. Hij zit vast onder beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Jihadstrijders kunnen in Nederland vervolgd worden voor misdaden die ze in Syrië hebben gepleegd. Ongeveer 100 Nederlanders hebben zich aangesloten bij de jihadisten. Zeker één van hen heeft in Syrië een zelfmoordaanslag gepleegd.

Bedreiging voor Nederland

Steeds meer strijders keren terug. Inmiddels zijn er zeker 30 weer in Nederland. Zij vormen een potentiële dreiging voor Nederland, aldus de geheime dienst AIVD. In Syrië hebben ze namelijk geleerd hoe ze moeten omgaan met zelfgemaakte explosieven en automatische wapens. Ze moeten dan ook 'enorm goed in de gaten' worden gehouden, zei Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof vorig jaar.

Deel dit artikel: