Pier-redder Frans Bakker: 'Ik ben géén oplichter'

DEN HAAG - 'Toen ik vanochtend het AD in de bus kreeg, dacht ik nou dat is lekker voor de Pier'. Aan het woord is een boze Frans Bakker. De man die zich opwerpt als redder van de Pier is woensdag flink negatief in het nieuws.

Samen met Richard de Mos begon hij oktober vorig jaar een inzamelingsactie om het beroemde bouwwerk voor de kust van Scheveningen te redden.

Samen met Richard de Mos begon hij oktober vorig jaar een inzamelingsactie om het beroemde bouwwerk voor de kust van Scheveningen te redden. Maar uit artikelen in het AD en het Dagblad van het Noorden komt een beeld naar voren van een oplichter, die een spoor van vernieling achterlaat. Ten onrechte, zegt Bakker.

'Zeker tien faillissementen'

De kranten schrijven dat Bakker al minstens tien keer failliet is gegaan. Hij zou veel mensen hebben gedupeerd en ondernemers, deurwaarders en curatoren zouden naar hem op zoek zijn. Maar volgens Bakker zelf is er niets aan de hand.

Normale ondernemer

'Ik ben een normale ondernemer en het is nog nooit tot een juridische veroordeling gekomen', bromt hij. 'Als de media mij wil gebruiken omdat iemand gefrustreerd is geraakt, dan is dat maar zo.' Maar op de vraag wie deze gefrustreerde persoon is, wil Bakker geen antwoord geven. 'Ik wil geen naam noemen. Ik doe niet ook datgene wat die andere mensen doen.'

Eerst goed onderzoeken

Bakker spreekt alle aantijgingen tegen: 'Als ik een boef zou zijn, doe ik andere dingen.' Hij ontkent een spoor van faillissementen achtergelaten te hebben. Het artikel klopt niet, zegt Bakker. Volgens de boze zakenman hebben de schrijvers van het artikel hem niet genoeg om commentaar gevraagd. 'Ik doe zelf juridisch werk. Dan onderzoek je eerst iets en pas daarna ga ik publiceren.'

Journalist: 'alles op tape'

Maar journalist Mick van Wely spreekt dat tegen. 'We hebben zijn commentaar op tape, er is wel degelijk wederhoor toegepast', zegt van Wely desgevraagd. 'We hebben bijna een kwartier met hem gepraat en dus alles opgenomen.'

Richard de Mos

Bakker trekt bij zijn reddingsactie voor de Pier samen op met Richard de Mos. De Haagse politicus zelf zei vanochtend op Radio West dat hij Bakker eigenlijk niet kent. Andersom is dat ook zo, zegt de zakenman: 'Ik heb een paar keer gesproken met de Mos, dat klopt'. 'We kennen elkaar uit de media en de politiek, verder niet. Dat is ook niet nodig.' De Mos zegt zich rot te zijn geschrokken na alle commotie. Hij roept alle donateurs op zich te melden en zegt aangifte te doen als het geld niet terugkomt.

120.000 euro teruggestort

De ondernemer, die naar eigen zeggen een juridisch adviesbureau heeft, doet ook nog een opvallende uitspraak over het opgehaalde geld. 'Van de 143.000 euro die was gedoneerd, heb ik inmiddels 120.000 euro teruggestort.' Dat zou zijn gebeurd omdat de gevers het geld zelf dringend nodig hadden. Maar om wie het gaat, wil Bakker niet zeggen.

Mysterieuze investeerder

Ondertussen zou er toch nog licht gloren aan het einde van de horizon. 'Ik ben bezig met een andere, grote investeerder.' Wederom wil Bakker niets kwijt over de identiteit van deze persoon. Maar het zou gaan om een Italiaan. Bakker heeft zichzelf de tijd gegeven tot 1 juni. 'Als het allemaal niet gelukt is, dan betaal ik alles terug', bezweert hij. En, ter geruststelling: 'Er komt iets leuks aan. Ik kan nog niet zeggen wat, maar het komt binnenkort, echt.'

Deel dit artikel: