Instellingen

We hebben weinig vertrouwen in Europa, maar zijn er wel nieuwsgierig naar

DEN HAAG - Luisteraars en kijkers van Omroep West willen meer invloed op beslissingen die in Europa worden genomen. Dat blijkt uit een enquete van Omroep West in samenwerking van Een Vandaag.
Zuid-Hollanders zijn niet positief over de Europa Unie. Bijna 60 procent van de inwoners vindt dat er niet nog meer bevoegdheden naar Europa overgeheveld moeten worden. Een meerderheid van de ondervraagden (45%) is van mening dat de Unie voor Nederland meer nadelen heeft dan voordelen.

Euro

‘Wij’ zijn een stuk positiever over de Euro. Het behoud van die munt is goed voor de Nederlandse economie (57%), het overgrote merendeel van de ondervraagden wil dan ook niet dat we uit de euro stappen.

Interesse

Opvallend is dat we wel massaal meer willen weten wat er allemaal speelt in Europa. Dat valt op, omdat de opkomst bij de Europese verkiezingen vrijwel altijd onder de magische grens van 50% uitkomt.
Die opkomst wordt wel weer verklaard door het feit dat 84% van de ondervraagden van mening is dat Nederlandse politieke partijen weinig invloed hebben op het beleid dat in Europa wordt gemaakt.

Verkiezingen

In Nederland zijn er 22 mei verkiezingen voor een nieuw Europees Parlement. De rest van Europa gaat de zondag daarop naar de stembus.