Project Omalief in Leiden officieel van start

LEIDEN - In Leiden is zaterdagmiddag de officiële start van het project OmaLief, waarbij Turkse jongeren de vereenzaming onder Nederlands ouderen verminderen.

Twaalf Turkse jongeren zijn een maand geleden gekoppeld aan bewoners van het Leidse verzorgingshuis Haagwijk van Topaz. Wekelijks brengen zij een bezoek aan hun 'adoptieoma of -opa'. Voorlopig blijft het bij een praatje en een wandeling in de tuin. Maar samen boodschappen doen, de wijk in of ganzenborden zit in de planning.

De jongeren tonen graag hun betrokkenheid, liefde en respect aan de ouderen. Cultuurverschillen zijn geen enkel probleem. 'Wij komen voor de gezelligheid, niet om over het geloof te discussiëren', zegt Ekrem. Ook voor de ouderen speelt de Turkse afkomst geen enkele rol. 'Geen moment bij stil gestaan', zegt oma Roos Heemskerk. 'Ik vind het juist fantastisch dat deze meisjes en jongens langskomen. Heerlijk!

Respect

'Wij willen vrienden, een soort familie, worden van deze mensen en hun warmte en respect geven', zegt Mustafa Kus, woordvoerder van de Turks-islamitische stichting.

Wethouder Roos van Gelderen zal zaterdag 3 mei in het Leidse stadhuis het officiële startsein geven. Het jongerenteam krijgt OmaLief-hartjes. Op de bijeenkomst spreken ook verschillende Tweede Kamerleden, de honorair consul van Turkije in Nederland Joost Peters, de voorzitter van de Nederlands Islamitische Federatie en vertegenwoordigers van verzorgingshuis Haagwijk.

Deel dit artikel: