Instellingen

OmaLief Leiden gaat landelijk

LEIDEN - Het Leidse project OmaLief krijgt een landelijk vervolg. De Nederlandse Islamitische Federatie gaat het initiatief van stichting Fatih Leiden, waarbij Turkse jongeren Nederlandse ouderen bezoeken, bij al haar andere 70 stichtingen opstarten. Dit zei Mehmet Erdogan, voorzitter van NIF-Zuid-Nederland, zaterdagmiddag bij de officiële start van OmaLief.
Een maand geleden zijn twaalf Turkse jongeren gekoppeld aan bewoners van het Leidse verzorgingshuis Haagwijk van Topaz. Wekelijks brengen zij een bezoek aan hun 'adoptieoma of -opa' om vereenzaming onder Nederlandse ouderen te verminderen.
De ouderen genieten zichtbaar van de aandacht, gezelligheid en een wandelingetje. Inmiddels is het aantal jongeren uitgegroeid tot 17 en krijgt het Leidse project aandacht van de landelijke politiek en uit Turkije.

'Briljant idee'

'Wij willen ouderen zo lang mogelijk zelfstandig houden. Eigenlijk bedoelen we dat we weinig last van hen willen hebben.', sprak Joost Peters, honorair consul-generaal van Turkije in Nederland, bij de officiële start in het stadhuis van Leiden. 'OmaLief is een briljant idee. Het kost weinig geld en tegelijkertijd is het onbetaalbaar. '
Ook Kamerleden van verschillende partijen roemden de belangeloze inzet van de jongeren. Zij spraken de hoop uit, dat als zij op leeftijd zijn het project OmaLief nog bestaat.

OmaLief-hartjes

Opvallend waren de woorden van Wilbert van Erp, van Charter for Compassion (c4c) en de Raad van Kerken Leiden. 'Het is bijna genant dat wij worden ingehaald door islamitische jongeren. Jullie brengen in praktijk waar wij het als Leidse raad van kerken zo vaak over hebben', aldus Van Erp, die hoopt dat meer Leidse ouderen extra aandacht en respect gaan ontvangen. 'Nu draait OmaLief alleen in Haagwijk. Laten we dit uitrollen over heel Leiden'.
Alle deelnemers kregen zaterdag een gouden OmaLief-hartjes uitgereikt door wethouder Roos van Gelderen van Jeugd, Zorg en Welzijn.