Instellingen

Door HTM 'mishandelde' vrouw: 'Ik zei kale Kojak, géén kankerklootzak'

DEN HAAG - De vrouw die HTM-medewerkers ervan beschuldigt dat zij haar hebben mishandeld, wordt ook zelf verdacht van mishandeling. Ook zou zij zich schuldig hebben gemaakt aan belediging van een ambtenaar in functie en zich hebben verzet bij haar arrestatie. Dit zegt haar advocaat Sidar Epozdemir.
De vrouw stapte eind april in een tram van HTM, maar wist niet op tijd haar vervoersbewijs te pakken en in te checken. 'Het was maar een ritje van één halte. Onderweg van de ene naar de andere halte zocht ze in haar boodschappentas naar haar ov-chipkaart maar kon deze niet op tijd vinden', legt haar advocaat uit. De vrouw kreeg toen een bekeuring, omdat ze geen geldig vervoersbewijs had.
De bekeuring wordt buiten de tram op het perron aan de Oudemansstraat in Den Haag uitgeschreven. De vrouw is boos en roept iets naar een van de HTM-medewerkers die weer richting de tram loopt. 'Kale Kojak, riep ze naar één van de controleurs. Ze vergeleek hem met de acteur Telly Savallas die bekend was in de jaren zeventig', vertelt Epozdemir. De HTM-medewerker verstaat echter 'kankerklootzak'.Savallas speelde de rol van politieman Theo Kojack, die vooral bekend was omdat hij in de serie voortdurend een lolly in zijn mond leek te hebben.

Blikje tegen de tram

De tram maakt aanstalten om met de controleurs zijn weg te vervolgen, waarop de vrouw met de vlakke hand op de tram slaat en een blikje tegen de tram aangooit. 'De controleurs besluiten hierop de tram te stoppen, uit te stappen en de vrouw aan te houden', zegt haar advocaat. Vanaf dan escaleert de situatie.
Op een filmpje dat op internet verschijnt is te zien hoe de vrouw door medewerkers van HTM in de boeien wordt geslagen. De vrouw verzet zich hevig. 'Volgens de aanklacht zou mijn cliënt hebben geschopt en geduwd en heeft ze zich verzet tijdens haar arrestatie.'

'Aanklachten tegen cliënt moeten vervallen'

Epozdemir vindt dat dit veel te ver gaat. 'Mijn cliënt was in paniek toen zij ineens werd beetgepakt door de HTM-controleurs. Daarom reageerde ze zo fel. Ze ziet zelf ook in dat ze dat blikje niet naar de tram had moeten gooien, maar de reactie van het HTM-personeel was buitenproportioneel.' Op foto's is te zien dat de vrouw verschillende blauwe plekken heeft overgehouden aan de aanhouding.
De vrouw werd na afloop van het incident aan de Oudemansstraat door de politie meegenomen voor verhoor. 'Ze wordt nu als dader neergezet, terwijl het filmpje en haar verwondingen uitwijzen dat zij toch echt meer slachtoffer is', vindt haar advocaat. Hij wil dan ook dat de aanklacht van mishandeling, belediging en verzetten tegen arrestatie komen te vervallen.
De HTM wil niet reageren op de uitspraken van de advocaatzolang de politie nog bezig is met het onderzoek naar deze zaak. Wel zei de HTM eerder dat uit eigen onderzoek is gebleken dat er bij het incident geen buitensporig geweld is gebruikt.