Voormalige legerbaas: 'Respect voor Syriëgangers'

DEN HAAG - Voormalig legerbaas Peter van Uhm heeft respect voor de Nederlandse Syriëgangers. Dat melden de Volkskrant en Radio 1. Volgens Van Uhm gaat het om jongeren die het idee hebben dat ze iets moeten doen om de wereld beter te maken.

Daar moeten we volgen van Uhm in principe trots op zijn, tenminste als het gaat om puur idealisme. Hij zegt er bij zich niet te kunnen vinden in de manier waarop de Nederlandse Syriëgangers te werk gaan. Ook hun wereldbeeld steunt hij niet.

Volgens de generaal buiten dienst ligt er een grote verantwoordelijkheid bij de maatschappij: 'De vraag of hun omgeving en onze maatschappij wel genoeg zijn best heeft gedaan om deze mensen in de goede richting te houden, wordt te weinig gesteld', aldus van Uhm. 'Je moet deze jongen mensen proberen te begrijpen, anders kun je ze ook niet verder helpen.'

De uitspraken van de voormalige legereleider zijn opmerkelijk, omdat zijn eigen zoon op 23-jarige leeftijd omkwam in Afghanistan. Zoon Dennis, die werkzaam was als eerste luitenant, overleed bij een aanslag van islamitische strijders met een bernbom.

Ook uit onze regio is een aantal mensen naar Syrië afgereisd als jihadstrijder. Ze zouden zijn geronseld in ondermeer Den Haag en Delft. Uit Gouda en Den Haag zouden groepen vrouwen zijn afgereisd.

 

Deel dit artikel: