Studenten in de war door ov-regeling Bevrijdingsdag

DEN HAAG - Flink wat studenten kwamen maandag voor een onaangename verrassing te staan. Bevrijdingsdag blijkt voor het openbaar vervoer als feestdag te gelden. Studenten met een weekabonnement moesten dus gewoon betalen voor hun bus-, tram- of treinritje.

Studenten met een weekendabonnement daarentegen hebben geluk, zij reizen op Bevrijdingsdag gratis. Vooral de NS en HTM kregen maandagochtend te maken met tweets en telefoontjes van verontwaardigde studenten.

Hoewel de meeste universiteiten en hogescholen dicht zijn, moet een aantal studenten toch met het ov naar studiegroepje of bijbaantje. 'Lekker dan, kun je gaan betalen voor de trein, als we dat hadden geweten waren we gisteren wel terug gegaan', twittert @Gerloes93.

Volgens de NS en HTM heeft de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) bepaald dat Bevrijdingsdag een permanente feestdag is en dus onder de weekendregeling van het openbaar vervoer valt. De meeste ov-bedrijven rijden overigens ook nog eens volgens een speciale dienstregeling

Bedrijven

De verwarring over 5 mei is sowieso groot. Waarom heeft de buurman vrij en ik niet? Dat vragen veel mensen zich af.

Het antwoord is een beetje ingewikkeld. Bevrijdingsdag is een nationale feestdag, maar sinds een paar jaar niet automatisch meer een vrije dag. Werkgevers en werknemers leggen dit zelf vast in de cao. Gangbaar is dat 5 mei om de vijf jaar (vanaf 2005) een vrije dag is.

Deel dit artikel: