Conflict om sloop wijkgebouw Haagse Bomenbuurt loopt op

DEN HAAG - Het conflict tussen wijkvereniging De Kruin en de gemeente Den Haag over de sloop van het wijkgebouw is verder opgelopen. Het bestuur van De Kruin wil niet langer met de gemeente overleggen omdat de vereniging zich met de rug tegen de muur gezet voelt. Maar zonder overleg is het vinden van een oplossing onmogelijk, zegt wethouder Norder.

Wijkvereniging De Kruin moet wijken omdat het pand waar de vereniging sinds veertig jaar in zit wordt gesloopt. De gemeente heeft de grond verkocht als vrije kavels waar particulieren hun eigen woning op kunnen bouwen. Een zoektocht naar een alternatieve locatie in de Bomenbuurt heeft tot nu toe niets opgeleverd.

Minnelijk overleg

Wijkvereniging De Kruin heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen en wil sinds februari niet meer met de gemeente praten. ‘Wethouder Norder heeft aangegeven ‘in minnelijk overleg’ met ons te willen,’ zegt voorzitter van De Kruin Marti de Neef. ‘Dat willen wij natuurlijk ook. Maar in dezelfde alinea schrijft hij dat hij vasthoudt aan het opzeggen van de huurovereenkomst. Dat noem ik niet ‘minnelijk’. Wij willen niet met het mes op tafel met de gemeente in gesprek.’

Wethouder Marnix Norder (PvdA) erkent dat hij vasthoudt aan het opzeggen van de huurovereenkomst. ‘Wij vinden dat het stukje Acaciastraat op de plek waar De Kruin zit, opgeknapt moet worden. Het bouwen van nieuwe woningen past in die doelstelling,’ zegt Norder. ‘Maar wij vinden overleg met de wijkvereniging wel erg belangrijk. Zolang er geen gesprek is, kunnen wij ook niet tot een oplossing komen, terwijl er inmiddels een aantal kansrijke alternatieve locaties in beeld zijn. Maar de advocaat van de vereniging wil alleen praten onder de voorwaarde dat het opzeggen van de huurovereenkomst van tafel gaat en daar kunnen wij niet in meegaan.’

Zelf plek vinden

Norder dringt er bij de vereniging op aan om deze maand het gesprek met de gemeente te hervatten zodat er naar een oplossing gezocht kan worden. Als er geen oplossing gevonden wordt omdat overleg met De Kruin niet mogelijk is, zet de gemeente de verkoop van de kavels door en zal de vereniging zelf een nieuwe plek moeten vinden.   

Deel dit artikel: