Gearresteerde Syriëganger blijft nog 90 dagen vastzitten

DEN HAAG - De 20-jarige Amsterdammer die in de regio Den Haag werd aangehouden nadat hij was teruggekeerd uit Syrië blijft nog zeker 90 dagen in voorlopige hechtenis. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag bekendgemaakt.

De man zou hebben deelgenomen aan de burgeroorlog in Syrië en 'tot terreur opruiende teksten' bij zich hebben gehad. Het was voor het eerst dat in Nederland een jihadist die uit Syrië was teruggekeerd werd gearresteerd. Eerder waren enkele Nederlanders tegengehouden toen ze op weg waren naar het Arabische land.

Niet bekend is wanneer de Amsterdammer naar Syrië is gegaan, wanneer hij is teruggekeerd, voor welke groepering de man heeft gevochten en of hij al eerder met justitie in aanraking is geweest. Hij wordt niet verdacht van ronselen voor de jihad, aldus het OM.

Bloedige oorlog

In Syrië woedt al jaren een bloedige strijd tussen het regime en rebellen. De opstandelingen, van pro-westers tot fundamentalistisch, vechten ook tegen elkaar. Ongeveer 100 Nederlanders hebben zich aangesloten bij de jihadisten. Zeker één van hen heeft in Syrië een zelfmoordaanslag gepleegd.

Steeds meer strijders keren ook terug. Inmiddels zijn er zeker 30 weer in Nederland. Volgens de geheime dienst AIVD vormen zij een potentiële dreiging voor Nederland. In Syrië hebben ze namelijk geleerd hoe ze moeten omgaan met zelfgemaakte explosieven en automatische wapens.

Deel dit artikel: