Instellingen

Verband kanker Haagse wijk Duindorp en vuilstort onduidelijk

Gif
Gif
DEN HAAG - Er valt geen verband aan te tonen tussen het hoge aantal gevallen van kanker in de Haagse wijk Duindorp en de oude vuilstort in Westduinpark. Dat blijkt uit onderzoek van GGD Haaglanden. Toch sluiten de onderzoekers ook niet uit dat er wél een relatie bestaat.
Het aantal kankergevallen in Duindorp is hoger dan in de rest van Den Haag en Zuid-Holland.

Leefomstandigheden

Volgens GGD zijn er geen aanwijzingen dat dit komt doordat bewoners in het verleden als kind op de oude vuilstort hebben gespeeld. Dat er meer ziektegevallen zijn kan ook andere oorzaken hebben, zoals leefomstandigheden.
Volgens GGD levert de huidige situatie bij de vuilstort geen gevaar op voor de volksgezondheid, ondanks dat er chemische stoffen zijn aangetroffen. De gemeente houdt de locatie nauwlettend in de gaten. 

Afgraven

Het GGD-onderzoek is ingesteld door wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) omdat in Duindorp al jaren bezorgdheid is over het grote aantal ziektegevallen. Bewoners denken dat dit komt door de oude vuilstort en willen dat deze afgegraven wordt. Tot nu toe wil de gemeente dat niet omdat verschillende onderzoeken de afgelopen jaren geen reden gaven tot ongerustheid. Uit die onderzoeken blijkt dat de oude vuilstort geen gevaar oplevert voor de gezondheid van de bewoners.

Kosten onderzoek

Er loopt nog een onderzoek naar de kosten van het afgraven van de vuilstort. Dit kost 46 miljoen euro maar volgens GroenLinks in de Haagse gemeenteraad zouden er nieuwe technieken zijn waardoor afgraven goedkoper kan. De uitkomst van dit onderzoek is nog niet bekend.