Instellingen

'Spanning voelbaar in omgeving Amphoraweg Leiden'

De plaats waar de bom werd gevonden.
De plaats waar de bom werd gevonden.
LEIDEN - De spanning stijgt in de omgeving van de Amphoraweg in Leiden. Hulpdiensten zijn massaal aanwezig. Dat vertelt verslaggever Vincent Veenman van Omroep West. 'Er is geen paniek, maar mensen zijn wel zenuwachtig.'
Bij de Amphoraweg worden vrijdagochtend woningen en bedrijven ontruimd vanwege een vliegtuigbom die is gevonden. De politie heeft de melding 'GRIP 4' afgegeven. Dit houdt in dat het gebied dat in de gevarenzone ligt de grenzen van de gemeente overstijgt.
'Er komen hier steeds meer containers aangereden, ik zag net zelfs een chemisch toilet voorbij komen. Het ziet er naar uit dat ze hier steeds groter uitpakken', vertelt verslaggever Vincent Veenman.
Hoeveel woningen zijn ontruimd, is op dit moment nog niet duidelijk. 'Op het water zouden woonboten ontruimd, meer is nu nog niet duidelijk', aldus Veenman.
De omgeving is afgezet en verschillende hulpdiensten zijn aanwezig. Ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is ter plaatse. Volgens een woordvoerder van de EOD wordt de situatie op dit moment onderzocht. Verdere informatie kan de EOD niet geven.
De vliegtuigbom is een 500-ponder uit de Tweede Wereldoorlog. Het explosief is gevonden bij baggerwerkzaamheden in het water rond een oude cementfabriek.
De gemeente Leiden kan nog niet reageren.