Bijna de helft van de burgemeesters wil ruimer kinderpardon

DEN HAAG - Bijna de helft van alle burgemeesters in Nederland heeft inmiddels aangegeven een ruimer kinderpardon te willen. Op vrijdagmiddag hadden 195 van de 403 burgemeesters een oproep ondertekend aan staatssecretaris Fred Teeven (Justitie) om de afgewezen aanvragen opnieuw te bekijken.

Ook burgemeester Jan Hoekema van de gemeente Wassenaar ondersteunt de oproep. Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag is het eens met de oproep van zijn collega-burgemeesters om het kinderpardon te verruimen, maar hij ondertekent de oproep niet. Van Aartsen zegt de inhoud belangrijker te vinden dan de vorm.

De oproep wordt verder gesteund door de burgemeesters van steden als Rotterdam, Utrecht, Zwolle, Groningen, Arnhem, Breda, Amersfoort, Den Bosch en Heerlen. Ook acht op de tien raadsleden in Nederland steunen een verruiming van het kinderpardon, zo blijkt uit een onderzoek van Gemeenteraad.nl onder 1449 raadsleden uit heel Nederland. Zij vinden dat hun burgemeester de oproep moet steunen.

De helft is afgewezen

De helft van de aanvragen voor het uit 2012 stammende kinderpardon is afgewezen. Dat betekent dat zo'n 600 kinderen terug zouden moeten naar hun land van herkomst. Om te kunnen blijven hadden zij de hele tijd onder toezicht van het Rijk moeten staan: kinderen die een tijdje onder toezicht van een gemeente hebben gestaan, kregen nul op het rekest.

De burgemeesters vinden echter dat zij al helemaal zijn opgenomen in de Nederlandse samenleving en horen te blijven.

Deel dit artikel: