Haags cultuurpaleis wankelt in coalitieonderhandelingen

DEN HAAG - De toekomst van het Haagse cultuurpaleis is ongewis. De partijen die in Den Haag onderhandelen over een nieuw college praten serieus over een optie waarbij het huidige ontwerp van tafel gaat en er een nieuw plan gemaakt wordt. Dat bevestigen bronnen op het Haagse stadhuis aan Omroep West.

Sinds meer dan twee weken onderhandelen D66, PvdA, VVD, CDA en de Haagse Stadspartij over een coalitieakkoord. Heikel punt daarbij is de bouw van het Spuiforum, een cultureel complex dat op het Spuiplein komt en 181 miljoen euro gaat kosten. 
 
De twee grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen, D66 en de Haagse Stadspartij, staan op dit punt lijnrecht tegenover elkaar. D66 is uitgesproken voorstander en de Haagse Stadspartij uitgesproken tegenstander. Ook PvdA, VVD en CDA hebben zich altijd achter het project geschaard. Toch proberen deze partijen tot een akkoord met de Haagse Stadspartij te komen.

Nieuw plan, miljoenen afgeschreven

Het lijkt erop dat vooral D66 bereid is water bij de wijn te doen en zelfs praat over de mogelijkheid om een heel nieuw plan te maken. Het hele project moet dan opnieuw aanbesteed worden.
 
Winst zou zijn dat een nieuw plan mogelijk op meer steun in de stad kan rekenen. Wel zullen er miljoenen afgeschreven moeten worden vanwege gemaakte voorbereidingskosten en verplichtingen die zijn aangegaan door contracten die zijn afgesloten.

Toch renovatie bestaande gebouwen?
 
Een andere optie die op tafel zou liggen is het aanpassen van het huidige ontwerp van het cultuurpaleis. Het gebouw schuift naar achteren en het voormalige ministerie van Justitie wordt bij het ontwerp getrokken. Het Spuiplein blijft dan grotendeels behouden en de gedeeltelijke onteigening van het hotel Mercure is niet meer nodig. Wel moet de gemeente het oude ministerie dat nog niet zo lang geleden is verkocht aan ontwikkelaar Proper Stok, terugkopen.
 
Ook is renoveren van de bestaande Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater een mogelijkheid waar de partijen nog over zouden praten.

Deel dit artikel: