Burgemeester Van Aartsen: 'Rust in Duindorp weergekeerd'

DEN HAAG - De afgelopen periode hebben zich in Duindorp geen nieuwe incidenten voorgedaan die te maken hebben met woningtoewijzing aan buitenstaanders. Dat schrijft burgemeester Jozias van Aartsen aan de gemeenteraad van Den Haag.

Omroep West onthulde vorige maand  dat allochtonen stelselmatig uit de wijk worden gepest. Het zit de Duindorpers vooral dwars dat leegstaande woningen niet langer met voorrang worden toegewezen aan woningzoekenden met wortels in de wijk. De buitenstaanders die wél een woning in Duindorp konden krijgen zijn vaak van buitenlandse komaf.

Burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) kondigde aan maatregelen te nemen in samenwerking met woningbouw vereniging Vestia.  De aanpak zou lopen volgens twee lijnen: hard ingrijpen bij grensoverschrijdend gedrag en tegelijkertijd intensiever contact met de bewoners.

Effect

Die publiciteit en extra maatregelen lijken nu effect te hebben gesorteerd. Vestia heeft met een aantal huurders gesprekken gehad om aan te geven dat incidenten niet worden geaccepteerd.  Bovendien wordt in gesprekken met bewoners en jongeren uit de wijk het woonruimteverdeelsysteem uitgelegd.
 
De politie houdt scherper toezicht door de inzet van extra bikers en direct cameratoezicht.  Van een aantal incidenten wordt nog bekeken of justitie betrokkenen gaat vervolgen, schrijft de burgemeester.

Signaal

Volgens Van Aartsen hebben veel bewoners aangegeven dat de media ‘een zeer grote invloed hebben gehad op de onrust’ die twee weken geleden is ontstaan.
In reactie hierop hebben de bewoners bij de jaarlijkse dodenherdenking op het Tesselseplein ‘een helder en mooi signaal’ afgegeven:  de opkomst was hoger dan andere jaren en bewoners gaven aan dat hun aanwezigheid ‘een signaal naar buiten’ was.  Zij wilden ‘de goede kant van Duindorp’ laten zien. Dat werd ook geïllustreerd door ‘een meisje dat een gedicht voordroeg over verdraagzaamheid.'

 

Deel dit artikel: