Koninklijk Conservatorium dreigt af te haken bij nieuw plan Haags cultuurpaleis

DEN HAAG - Een nieuw plan voor het Haagse cultuurpaleis is ‘zorgelijk en risicovol'. Dat zegt directeur Henk van der Meulen van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Alle risico’s voor de instelling moeten worden afgedekt, anders wil Van der Meulen niet meewerken aan een nieuw ontwerp.

D66, PvdA, VVD, CDA en de Haagse Stadspartij onderhandelen in Den Haag over een coalitie. Zij zouden werken aan nieuwe plannen voor het cultuurpaleis. Dat betekent dat het huidige ontwerp van tafel gaat.

Dat is zorgelijk in de ogen van Van der Meulen van het Koninklijk Conservatorium. Deze instelling  zou in 2018 samen met het Residentie Orkest en het Nederlands Danstheater in het nieuwe Spuiforum op het Spuiplein trekken. Maar nu lijkt het er dus op dat de plannen wijzigen.

Garanties

‘Wij willen de garantie dat de afspraken die wij met de gemeente hebben gemaakt helemaal worden opgenomen in de eventuele nieuwe plannen’, zegt Van der Meulen. ‘Ik heb het dan over ons ‘programma van eisen’ waarin voorwaarden staan wat betreft bijvoorbeeld de isolatie van de zalen en de akoestiek. Dat luistert bij een muziekinstelling als de onze heel nauw. Als die risico’s niet afgedekt kunnen worden, dan betwijfel ik of wij erin kunnen stappen.’

Ook maakt Van der Meulen zich zorgen over de vertraging die het oplevert. ‘Wanneer de plannen helemaal opnieuw moeten worden gemaakt en alles van voren af aan begint, dan zorgt dat onvermijdelijk voor vertraging. En tijd kost meestal ook geld. Ik kan mij niet voorstellen dat de gemeente zit te wachten op een kostenstijging.’

Zuiderstrandtheater

De voorstellingen van het Residentie Orkest en het Nederlands Danstheater komen tijdens de nieuwbouw en voorgenomen sloop van de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater vanuit het tijdelijke Zuiderstrandtheater. De eerste voorstelling van het Nederlands Danstheater staat in september gepland.  

Deel dit artikel: