Instellingen

Kerntop dreigde bijna in het water te vallen

DEN HAAG - De kerntop in het World Forum in Den Haag, eind maart, was bijna uitgelopen op een waterballet. Het leger en de brandweer hebben met een spoedreparatie het dak van het centrum gered.
De organisatoren ontdekten op de zaterdag voor de top dat er water lekte in de grote zaal van het Haagse congrescentrum, waar een paar dagen later alle wereldleiders zich zouden verzamelen. Dat gebeurde na een grote regenbui.
Het lek was zo groot dat niet ‘kon worden volstaan met een kleine reparatie’,  aldus de politie in een eindverslag over het optreden tijdens de top. Eenheden van defensie en de brandweer hebben het dak daarop in de nacht van zaterdag 22 maart op zondag 23 maart gerepareerd.

India betrokken bij ongeluk

Volgens de politie is de top in het algemeen heel goed verlopen, wel deed zich een aantal kleinere incidenten voor, zoals de lekkage. Verder blijkt een voertuig van de delegatie van India betrokken te zijn geweest bij een ongeval. Op dat moment zat alleen een chauffeur in de auto; er raakte ook niemand gewond.
Tijdens de periode dat de kerntop in Den Haag werd gehouden zijn in totaal 75 mensen aangehouden, vanwege diverse overtredingen. Het grootste deel daarvan wilde deelnemen aan een demonstratieve optocht richting World Forum, iets wat op dat moment was verboden.

Negentien agenten gewond

Gedurende de bijeenkomst van de wereldleiders, raakten 19 politiemensen gewond. Maar daarbij ging het niet om ernstige zaken: wat klein letsel en een paar agenten werden onwel. De politie nam tijdens de top vijf drones – onbemande vliegtuigen in beslag.
Al met al constateert de chef van de eenheid Den Haag van de politie, Paul van Musscher, dat er zich tijdens de top nauwelijks incidenten hebben voorgedaan en dat de operatie een succes is geweest.