Den Haag biedt illegalen zelf opvang aan

DEN HAAG - De gemeente Den Haag gaat zelf nieuwe opvang zoeken voor uitgeprocedeerde asielzoekers die in de gekraakte Sacramentskerk in de Vogelwijk wonen. Het Rijk had in januari gezegd een pand ter beschikking te stellen voor de opvang van inmiddels 65 mensen die nu in de daarvoor ongeschikte Sacramentskerk wonen. De kerk is sinds begin 2013 gekraakt.

Die belofte is het Rijk nog niet nagekomen. 'Om de impasse te doorbreken heeft het college besloten de tijdelijke opvang zelf te organiseren. De kosten voor de huisvesting zullen bij het Rijk in rekening worden gebracht', staat in een dinsdag verstuurde brief aan de gemeenteraad van burgemeester Jozias van Aartsen. Hij benadrukt verder dat de 'toelating, terugkeer en opvang geen Haagse maar landelijke vraagstukken zijn'.

Voorwaarde is wel dat de mensen die nu in de kerk wonen, bekendmaken wie ze zijn en 'zich actief inzetten om uit hun huidige situatie te komen'. Een woordvoerder van de gemeente laat in het midden hoe dat precies moet, maar geeft wel aan dat dat begint met het bekendmaken van de identiteit. 'Als blijkt dat zij hier geen perspectief hebben, betekent dat vertrek uit Nederland', staat in de brief.

Nog geen andere locatie

Als de uitgeprocedeerde asielzoekers akkoord gaan met het plan van de gemeente, zal de raadscommissie in Den Haag zich buigen over het plan. Een andere locatie is er nog niet.

Deel dit artikel: