Instellingen

Wat is het MERS-virus eigenlijk?

REGIO - In het MCH Westeinde, in Den Haag, ligt een man die besmet is met het MERS-virus. Dat virus is levensgevaarlijk. Wat is het precies, hoe krijg je het en is het besmettelijk?

1. Wat is het MERS-virus?

MERS staat voor Middle East Respiratory Syndrome en valt onder de coronavirussen. Vrij vertaald: het ademhalingssyndroom uit het Midden-Oosten. Het virus is afkomstig uit het Midden-Oosten, vandaar de naam, en werd ontdekt in 2012. Volgens de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er 500 ziektegevallen bekend. 145 patiënten zijn inmiddels overleden. Sinds april 2014 is er een toename van het aantal MERS-gevallen merkbaar in het Midden-Oosten; het gaat om landen als Saoedie-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Qatar, Oman en Jordanië.

2. Wat is een coronavirus?

MERS is vergelijkbaar met SARS, ook een coronavirus. Een coronavirus is een virussoort die ziektes verwekt, ook onschuldige aandoeningen als verkoudheid.

3. Hoe loop je het MERS-virus op?

Dat is vooralsnog niet helemaal duidelijk en wordt momenteel onderzocht. Het virus wordt in het Midden-Oosten geregeld ontdekt bij kamelen en dromedarissen. Het vermoeden bestaat dat het via deze dieren wordt overgedragen op mensen. 'Besmetting van mens op mens kunnen we niet uitsluiten, maar het komt niet vaak voor. De meeste mens-op-mensbesmettingen vinden plaats in het ziekenhuis', zegt het RIVM (Rijksinstituur voor Volksgezondheid en Milieu).

4. Hoe merk je dat je MERS hebt?

De meest voorkomende klachten zijn koorts, hoesten, kortademigheid, ademhalingsklachten en diarree. De klachten kunnen heel mild zijn. Met name mensen die al gezondheidsproblemen hebben lopen de meeste kans op besmetting.

5. Is er gevaar voor de volksgezondheid?

De MERS-patiënt wordt geïsoleerd verpleegd. Rondom de patiënt zijn strenge hygiënemaatregelen van kracht. Het RIVM is niet verbaasd over de Nederlandse besmetting, aangezien jaarlijks vele mensen naar het Midden-Oosten reizen. Het RIVM, het ziekenhuis en de GGD onderzoekt met wie de patiënt allemaal contact heeft gehad sinds de besmetting. 'Omdat het om het eerste geval gaat, valt nog niet te zeggen of er meer ziektegevallen te verwachten zijn', zegt het RIVM.

6. Moet je extra voorzichtig zijn?

Aangezien het MERS-virus eigenlijk niet van mens op mens gaat, kun je hier niets extra's tegen doen. 'Dus goed je handen wassen helpt hier niet tegen', zegt het RIVM.